Fattigdom och evig vinter – januarisammanfattning 2019

Hugo och Selma på Tallinnfärjan

Hugo och Selma på Tallinnfärjan. Januari 2019.

Jo, jag har också varit fattig i januari och även om vädret inte är helt stabilt har det känts som en evighetslång vinter. Här är min januarisammanfattning några dagar för sent. Förra årets januari var ganska tröstlös med många saker som gick fel och mycket vab. Den här månaden har faktiskt varit mer positiv och det känns som att vi kommer framåt i vår lilla familj.  En vecka halsfluss var mindre kul, men tummen upp för att bara jag blev sjuk (det gäller att se positivt på tillvaron). Läsningen är inne i en positiv fas, mycket för att jag hittat en direktbuss mellan förskolan och mitt jobb, en sträcka där man annars måste byta minst två gånger.  Det finaste av allt i januari var att jag fick träffa min kära vän Triin från Tallinn igen efter tio år. Det var som om inget hade hänt, vi babblade på som vanligt fast fem barn har tillkommit sedan dess.

Månadens läsning

Månadens språk: Nederländska var månadens språk och ingen av de böcker jag tänkt läsa lockade mig. Då fick jag tips om Dola de Jongs Trädet och vinrankan av Anna Och dagarna går och döm om min förvåning när jag upptäckte att den faktiskt låg på mitt nattygsbord (sedan bokmässan förra året).

Nobelpristagare 1: Här har jag kommit in i ett flow! Har läst Winston Churchills Savrola och Halldór Laxness Salka Valka, vilket gjorde att jag blev klar med förra årets utmaning att läsa alla på 50-talet. Jag har utöver det läst Theodor Mommsen, en extremt tråkig (men kort) bok om fältherrar i Rom (han var historiker) och någon religiös text av Rudolf Eucken. Den sistnämnda var om möjligt ännu tråkigare ön boken om Roms krigare. Men Churchills bok var lite småkul läsning och Salka Valka var mycket bra! Nu har jag påbörjat kriminalhistorier av William Faulkner och därmed satsar jag på att klara av 40-talisterna i år.

Nobelpristagare 2: När det kommer till dem som borde fått nobelpriset har det varit lite skralare. Jag har tänkt så många gånger att lyssna på Karin Blixens De afrikanska farmen, men så väljer jag någon deckare istället. Jag tror att jag ska läsa den istället.

Jorden runt: Jag har påbörjat min resa mot att slutföra Jorden runt-resan i litteraturen. Just nu läser jag Maaza Mengistes Under lejonets blick vilket är en bok från Etiopien.

Lyrik: Jag har läst Maria Wines Skärvor av pärlemor, men inser att jag glömt att skriva om den. Jag tyckte mycket om så det måste jag göra i dagarna. Jag har också läst Rupi Kaur som jag gillade, men som jag förstått från lyrikkännare inte är lika poppis överallt. Mer populär är våra nya akademiledamot Jila Mossaed som jag lyssnade på och älskade!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.