Recension: Holmström, Heléne; Falla fritt; 2019

Falla frittHeléne Holmström är en debutant i år som har kommit ut med Falla frittLovereads/Forum. Jag har träffat Heléne och är bekant med henne och såklart är det oerhört spännande då att läsa hennes debutroman. Kärleksromaner är inte riktigt min genre, men samtidigt behöver jag en då och då för att varva lite.

Falla fritt utspelar sig på en advokatfirma i Stockholm och Charlotta är en hårt arbetande jurist som kämpar mot män som tar åt sig äran för det hon gör. Hon sliter med dåligt självförtroende, men hennes bästa vän Carl-Adam gör tillvaron bättre. En dag tar Carl-Adam med henne på en after work med sin blivande man Jack och hans vän Ignacio. Ignacio och Charlotta fattar tycke för varandra direkt. Problemet är bara att det klädföretag där Ignacio jobbar är på väg in i en rättstvist angående en brand i en fabrik i Brasilien. Det är Charlotta som kommer att företräda motståndarsidan. De kan inte låta bli varandra ändå, men det uppstår hela tiden saker som gör att de misstror den andres intentioner.

Det är en kärlekshistoria som har många vändningar. Lojaliteter prövas och attraktion försöks motstås. För mig var det mest spännande resorna för Charlotta och Ignacio var för sig. Charlotta har varit mobbad och har svårt att släppa någon inpå livet och vågar inte älska. Hon jobbar hårt, men blir lätt trampad på och behöver lära sig att stå upp för sig själv. Ignacio är killen från överklassmiljöerna men som själv kommer från enklare förhållanden. Hans familj bor i ett radhus i Upplands Väsby, vilket han har skämts för. Han har ett stort hjärta för hållbarhetsfrågor och han behöver fundera över huruvida hans roll verkligen är att sitta i rätten och försvara att hans företag inte kände till att fabriken i Brasilien hade så dåliga förhållanden.

Det var en bra debut och jag gillade att det var lagom med sex och inte i vartannat kapitel som i andra böcker i romance-genren. Det blev inte så mycket att det fanns ett behov att variera sig in absurdum, vilket är ett bra betyg. Jag tyckte att boken var lite svår att komma in i eftersom jag kände mig så ointresserad av miljöerna. Sedan var det faktiskt inte romansen som jag fastnade för, utan Charlottas kamp för att stå upp för sig själv på just byrån.

Temat med det etiska kring billiga kläder och hur de tillverkas var bra och kändes angeläget. Jag gillade också ju mer jag läste att det var Ignacio som stod för överanalyserandet och var han med det stora idealistiska hjärtat. Charlotta var den som brinner mest för juridiken och inte var beredd att ge upp karriären för kärleken. Heléne Holmström visar att det går att skriva modern romance med hetta och glöd, utan att det bli ojämställt och förlegade könsroller.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Boktokig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.