Eva Moberg är död

Det var ganska nyligen jag läste essän Kvinnans villkorliga frigivning av Eva Moberg. Texten gavs ut i en antologi med unga liberaler 1961. I min recension anklagade jag henne falskeligen för att vara folkpartist, någon som hon upprört ringde och påpekade för mig för ett par veckor sedan. Hon var nöjd med att jag tog bort ”folkpartisten” fram för hennes namn i texten. Att hon var liberal på 60-talet innebär inte automatiskt att hon är folkpartist på 2010-talet. Det är såklart helt sant.

Eva Moberg var journalist, dramatiker och barnboksförfattare. Hon har arbetat på Fredrika Bremer-förbundets tidskrift Hertha, Tidningen Vi och Dagens Nyheter. Hon var en feministisk förebild för många kvinnor och var ett stort namn i den svenska jämställdhetsdebatten.

Läs mer: Upsala Nya Tidning, SvD, DN, GP

Det känns tråkigt Eva Moberg har gått ur tiden.

3 kommentarer

1 ping

  • Görel Almqvist23 maj, 2011 kl. 03:45
  • Svara

  Stor förlust för den feministiska debatten! Åtskilliga gånger har jag varit och lyssnat på hennes inlägg i debatter om Gamla testamentet och kvinnors underordning i Bibeln för vår tids för kvinnor. Jämställdheten har mist en viktig förträdare och förkämpe för kvinnornas väg mot jämställdhet. Föreställningar på Folkkulturcentrum tillsammans med olika debattörer och artister. Jämställdhet lika med lika värde och delat ansvar, min tolkning. Jag är verkligen ledsen att jag inte framförde min beundran tydligare. Kampen fortsätter! Tack Eva Moberg! En förebild till kvinnors möjligheter att förändra genom deltagande i debatten.

  1. Vilken fin kommentar! Tack för att du tog dig tid att delge dina minnen av Eva Moberg.

  • Lasse10 juni, 2011 kl. 12:23
  • Svara

  Jag har lärt känna Eva Moberg genom kärnkraftmotståndet men i min artikel som Miljömagasineet publicerar idag försöker jag antyda hennes fantastiska bredd och djup, finns på
  http://dl.dropbox.com/u/15400923/MM%20Eva%20Moberg%281%29%281%29.pdf

 1. […] jag blir glad över att hitta den här fina krönikan av Lena Köster i UNT. I bokbloggosfären har Feministbiblioteket skrivit om henne. Fler? Eva Moberg blev 79 år och hennes hemsida ligger ännu uppe. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.