EU-läsning: Portugal

Portugals flaggaEU-land nummer 18 är Portugal och det var ett land som det var förvånansvärt svårt att hitta litteratur ifrån. Men jag fann en guldgruva och det är jag mycket glad för!

Erfarenheter av Portugal som bokland

Jag har läst nobelpristagaren José Saramagos Blindheten som är en fantastisk roman om en kvinna som är enda person som ser när alla andra i världen har blivit blinda.

Portugisisk litteratur i Feministbiblioteket

Ingenting. Portugisiskspråkig litteratur finns det gott om, främst från Brasilien, men också från Moçambique. Märkligt nog hade jag inte läst någon kvinnlig författare från Portugal innan den här utmaningen.

Nya erfarenheter inför EU-utmaningen 

Eftersom det var så skralt med kvinnolitteratur från Portugal så hade jag inte så höga krav på mängden litteratur härifrån. Men jag lyckades tillslut skrapa ihop fyra verk, vilket får ses som mycket bra i sammanhanget.

Mariana Alcoforado – Portugisiska brev: Det var mycket intressant att läsa dessa passionerade brev från 1600-talet, även om det inte är historiskt klarlagt att det är Mariana Alcoforado som har skrivit dem.

Maria Isabel Barreno, Maria Teresa Horta & Maria Velho da Costa – Nya portugisiska brev: En underbar bok både för mig som feministisk bokbloggare och för den här utmaningen. Jag har även skrivit om gruppen som kom att kallas Três Marias.

Maria Teresa Horta – Seven Poems from Poesia Reunida: Fina dikter, som kanske inte var de mest feministiska, men som var mycket intressanta.

Sophia de Mello Breyner Andersen – I tingens namn: En av Portugals främsta kvinnliga poeter. Så känd att hon i folkmun endast kallas Sophia. Det var ett bra alternativ till utmaningen, även om en roman hade varit roligare.

Nästa EU-land

Nu ger jag mig på Rumänien, ett land jag redan läst mycket från men där det finns mer intressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.