EU-läsning: Danmark

Danmarks flagga

Det fjärde EU-landet är Danmark och här har jag verkligen läst mycket tidigare. Jag valde att läsa en för mig ny författare inför den här utmaningen.

Erfarenheter av Danmark som bokland

Jag har alltid varit intresserad av Norden och nordisk litteratur och jag har läst Nordiska språk på universitetet. Därför har jag läst mycket danskt, allt från klassiska författare som HC Andersen till nyare kända skribenter som Peter Høeg (Fröken Smillas känsla för snö var kurslitteratur på danskan som ingick i Nordiska språk). En barndomsfavorit var Ole Lund Kirkegaard. Jag har genom åren läst en och annan dansk deckare och säkerligen också någon dansk författare som jag inte ens vet om att hen är dansk.

Dansk litteratur i Feministbiblioteket

Två av mina favoritförfattare är från Danmark, Lise Nørgaard och Hanne-Vibeke Holst. Sommaren 2012 hade jag ett nordiskt tema på bloggen och då läste jag en hel del danskt. Nya erfarenheter då var Maria Marcus och Pia Juul. Förra sommaren stiftade jag även bekantskap med Tove Ditlevsen.

Nya erfarenheter inför EU-utmaningen 

Jag läste först Hanne-Vibeke Holst senaste och tänkte att det inte var riktig nog eftersom jag läst så mycket av henne förut. Mitt val av ny författare var Sverigeaktuella Josefine Klougart som jag dessutom fick möjlighet att träffa. Båda böckerna är skrivna på danska.

Hanne-Vibeke Holst – Knud, den store: Boken visade sig passa utmärkt för den här utmaningen, trots att jag läst Holst flera gånger om förut. Den handlar nämligen om två andra författare, nämligen Holst föräldrar (mest om hennes far, det är han som är Knud). Recensionen kommer i nästa nummer i Magasinet Neo och senare även här på bloggen.

Josefine Klougart – En av oss sover: Josefine Klougart var i Sverige nyss och En av oss sover kom hyfsat nyss på svenska. Jag älskade språket och detta var definitivt inte mitt sista möte med Klougart. En ung (29 år) och mycket lovande (nåja, ganska etablerad i hemlandet faktiskt) författare tyckte jag var ett bra val för denna utmaningen.

Nästa EU-land 

Nästa EU-land är Estland och i och med min utmaning Fokus: Baltikum förra våren har jag läst en del estniskt redan. Jag saknar en roman från en estnisk författare som inte är född i Sverige eller som har bott här större delen av sitt liv. Det ska jag råda bot på!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.