Bremer, Fredrika; Grannarna; 1837

GrannarnaJag har tidigare läst om Fredrika Bremer, men tyckte att det verkligen var dags att läsa något av henne. Fredrika Bremer var en stor liberal och feminist som var pionjär på många sätt. Hennes liv är fascinerande och självklart är jag nyfiken på hennes böcker. Boken Grannarna står i min bokhylla och var således ett naturligt val av första bok.

Om boken Grannarna skriver Ulrika Kärnborg i sin biografi över Bremer att det är en något av ironi över det äktenskap som står i centrum för boken: Även om Bremer har bestämt dig för att skildra ett alltigenom lyckligt äktenskap, tror hon inte på det och hon vill kanske inte att läsaren ska göra det heller.

Jag tyckte att det var svårt att fånga storyn i boken och själv tråkades jag ut av den torra, käcka historien som skildras genom huvudpersonen Fannys brev till sin väninna. Boken innehåller dock många kvinnoporträtt och här och var lyser Bremers kritik av äktenskapet igenom. Boken handlar egentligen inte om någonting, mer än vardagslivet på en liten ort.

Det var intressant att läsa boken, men jag vet inte om jag kan rekommendera att läsa den mer än som en typisk bok av Fredrika Bremer. Jag ska ta och läsa hennes mer kända bok Hertha som också kommit att bli en feministisk klassiker.

2 pingar

  1. […] Grannarna 1837 […]

  2. […] Andra som bloggat: Feministbiblioteket […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.