En ungdomlig utmaning

Lava bibliotek och verkstad

Lava bibliotek och verkstad, ett bibliotek för unga på Kulturhuset i Stockholm.

Kulturkollo hade i tisdags en ungdomlig utmaning på bloggen, men jag har inte haft ro att svara förrän nu. Eller kanske ville jag inte svara förrän jag hade läst Låt vargarna komma som toppade deras lista. Den boken var så fantastisk att jag nästan inte fick ihop en recension för det var så mycket jag ville få med. Trots det ska jag lyfta fram andra böcker.

Här är Kulturkollos frågor:

Hemlängtan1. Igår presenterade vi en lista på 100 bra böcker för unga. Vilken bok skulle hamna överst på din lista? Varför?

Jag skulle säga Hemlängtan av Michelle Magorian. Kulturkollo hade inte med den på sin lista, förmodligen därför att de valt Godnatt mister Tom av samma författare istället, men jag tycker att just Hemlängtan är så fantastiskt bra för att den lyfter fram en ung tjej i ett konservativt England med ett mer liberal syn på utbildning och relationer för att hon varit evakuerad till USA under andra världskriget. En feministisk mamma i bakgrunden som först framstår som elak, men som vinner i längden, stärker mitt val av bok.

Det händer nu2. Vilken bok skriven för unga tycker du alla vuxna ska läsa? Varför?

Förutom Hemlängtan så skulle jag säga Det händer nu av Sofia Nordin. Den är en fin berättelse om två tjejer som blir förälskade i varandra och hur det tas emot av vuxenvärlden. Det är inte så mycket en komma-ut-bok utan mer en ren kärlekshistoria. Inte lesbisk kärlek, utan kärlek helt enkelt.

 

Antichrista3. Vilken bok skriven för vuxna tycker du passar riktigt bra för ungdomar? Varför?

En bok jag tror att inte alltför många har läst, varken unga eller vuxna, är Antichrista av belgiska Amelie Nothomb. Den handlar om en Blanche som inte har så många vänner och som lär känna Christa som tar hennes föräldrar med storm. Men så fort de inte är i närheten är hon både taskig och konstig och tillslut har Blanche en knäppis på halsen och sina föräldrar emot sig. En bok om självvald ensamhet och rätten att få vara lite annorlunda.

2 kommentarer

  1. Håller med om att Hemlängtan är bra den också, men Godnatt Mister Tom är mer förknippad med barndomen i alla fall för mig. Kul att du gillade vargarna.

    1. Det är den väl för mig också egentligen. Kanske för att den var mer känd och bland annat gick som radioföljetong. Men Hemlängtan är lite bortglömd och för lite äldre unga skulle jag också rekommendera En liten kärlekssång. Magorian kan verkligen skriva för unga! Vargarna var helt underbar. Tack för att ni fick mig att äntligen läsa den 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.