Recension: Emilsson, Kristin; Julen enligt Julia; 2020

Julen enligt JuliaDen andra julboken jag läste 2020 var Julen enligt Julia av Kristin Emilsson (Printz), en feelgoodförfattare jag ville ge en andra chans. Jag tyckte ändå att hennes bok In i minsta detalj var ganska bra, så hon förtjänade definitivt att läsas igen. Annars vill jag helst ha utländska julböcker, men eftersom utbudet här hemma blir större och större så vill jag även läsa lite svenskt.

Julia Gran hatar julen, sitt namn till trots. Hon har ingen pojkvän och har ingen lust att åka hem och fira jul med sina föräldrar och sin lyckade bror med familj och svärföräldrar. Förra året hade hon sänder en vas när hon var tomte, och hennes mamma har inte förlåtit henne för det än. När hon får ett förslag om att fira jul i Visby i ett mysigt hus mot att vara kattvakt hoppar hon på det.

Petter Niklasson lider, sitt namn till trots, av impotens och ser inte fram emot att fira en första jul utan sin familj. Han har nämligen skiljt sig och exfrun tänkte ta med dottern till Gotland för en sista familjejul på släktgården. Petter kommer på att han vill följa med, men har inget boende. Han får då ett förslag att åka och bo i ett mysigt hus i Visby. Någon katt nämndes dock inte i hans överenskommelse.

Förvecklingarna blir stora. Den yviga Julia som gärna pratar för högt i telefon på båten går inte alls ihop med den trumpna Petter, som bara vill ha det lugnt omkring sig och jobba med sin avhandling. Men efter en natt ute då Julia somnat i en snödriva, med feber som följd, kommer de varandra närmare.

Det här var en julbok som höll vad den lovade i mysig julstämning och romantisk feelgood med många förvecklingar. Det är fler personer inblandade, som exfrun, en kille som stöter på Julia och hans syster, samt exfruns syster och föräldrar. Några bihandlingar kändes naturliga, andra inte.

Det som jag hade lite emot handlingen var att det blev lite väl många förvecklingar och förvecklingar som inte kändes så trovärdiga. De flesta brukar prata med varandra innan man hals över huvud flyr för något man tror har hänt. Allt som allt så gillade jag boken och den fyllde sitt syfte.

2 pingar

  1. […] JULEN ENLIGT JULIA Författare: Kristin Emilsson Förlag: Printz publishing (2020) Andra som skrivit om boken: Enligt O, Feministbiblioteket […]

  2. […] julig inramning. Men för guds skull, lek med namn är bara krystat! Först var Kristin Emilssons Julia Gran och så Elsa Olofsdotter i den här. Bara nej till […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.