Recension: Öhrn, Angelica; Drömmen om Chamir; 2018

Drömmen om ChamirJag har läst Angelica Öhrns andra bok om barn och hästar, Drömmen om Chamir. Jag känner Angelica och vi har pratat mycket skrivande och hur man skriver en roman (hon har varit mycket peppande i mitt följetongsarbete!). Jag är ju ingen hästtjej och har aldrig varit, men självklart vill jag läsa Angelicas böcker!

Julia drömmer om en egen häst. Hon tror att hon ska få, inte bara en, utan en speciell häst i födelsedagspresent. När det istället visar sig vara ett ridläger vet besvikelsen inga gränser. Julia gråter ut i hästen Chamirs man och funderar ut ett sätt att köpa henne. På ridskolan lär Julia känna Elin, en ny tjej, och samtidigt som hon inte släpper drömmen om en egen häst så får hon är riktig vän.

Det här är en bok för alla hästtokiga barn. Jag har aldrig varit en hästtjej, men känner igen längtan hos mina kompisar som var det. Jag tror att man nog bör vara hästintresserad för att uppskatta boken. Jag själv i den åldern skulle kanske inte gjort det. Men som tur är finns det många barn, framförallt flickor, som älskar hästar och och de får i Julia någon att känna igen sig i och någon att få styrka av.

Det är en fin barnbok om längtan, vänskap och hästar. Den handlar också om föräldrar som inte förstår och syskon som både är jobbiga och förstående och där kan många barn i den åldern känna igen sig. Boken är definitivt feministisk och ger hästtokiga tjejer en röst.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Västmanländskan

2 kommentarer

 1. Jag var nästan helt säker på att du skulle kommentera Olle. Han är min mest problematiska karaktär. Det finns ju så många ”gubbar” i världen. Som beter sig rätt illa men som sedan samtidigt anser sig inte mena något med det. Min tanke var att låta Elin ifrågasätta hans beteende. Om förlaget säger ja till en fortsättning så kommer även Julia att börja göra det.

   • Hanna27 februari, 2018 kl. 02:51
    Författare
   • Svara

   Jag funderade på att säga något om honom, men så blev han ju snäll 🙂 Det blev mer komplext då, som det så ofta är. Han var en utvikning i sig som inte fick plats. Intressant karaktär!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.