Sara Omar är född i irakiska Kurdistan och bor och verkar nu i Danmark. Dödstvätterskan är hennes debut och berör känsliga ämnen såsom hedersvåld och kritik mot islam. Jag lyssnade på boken på Storytel med uppläsning av Angela Kovác. Boken är utgiven på svenska 2018 på Polaris.
På ett sjukhus i Danmark ligger kurdiska Frmesk. Hon får kontakt med läkarstudenten Daria. Men Daria styrs hårt av sin far och fadern ser inte med blida ögon på varken dotterns arbete eller på Frmesk. Samtidigt får vi en tillbakablick till tiden då Frmesk föddes och växte upp i Kurdistan. Hon har en våldsam far som våldtar hennes mor direkt efter förlossningen. Mormodern tar med Frmesk hem till sig och där får flickan mycket kärlek. Men mormodern och morfadern är också offer för samhället. Morfadern inte är muslim och stor islamkritiker och därför står han inte så högt i kurs. Han älskar Frmesk och vill att hon ska bli en fri och tänkande individ. Men Frmeks är inte ens fredad i deras hem. Trots att morföräldrarna vill henne väl, finns det en nära släkting som inte är så god som han utger sig för att vara.
Jag läste att Sakine Madon skriver att det är en modig bok och jag kan inte annat än att hålla med. Det är en bok som tydligt tar ställning mot hedersvåld och kritiken mot islam. Den ickemuslimska morfadern, som tillhörde religionen Zoroastrism, är en kritisk röst genom hela boken, men även berättaren kommer med hårda ord mot hederskulturen.
Jag tycker att boken var spännande och välskriven. Den var på många ställen väldigt blodig och hemsk, men samtidigt fanns den kärleksfulla mormodern och den islamkritiska morfadern som en fin konstrast. Däremot tyckte jag att glappet mellan nutid och dåtid var lite väl stort och det överbryggades riktigt aldrig. Jag kände mig lite snuvad på konfekten när jag inte fick veta vad som hände däremellan. Trots det är det är det en mycket läsvärd bok och ljudboken den fugerade bra att lyssna på. Jag hoppas att vi snart får höra mer av Sara Omar!