Recension: Hjalmarsson, Åsa & Teeling, Emma (red); Det heliga jävla moderskapet; 2017

Det heliga jävla moderskapetJag fick tips på Facebook att läsa en nyutkommen bok om att vara mamma, Det heliga jävla moderskapet (Sjösala förlag) av Åsa Hjalmarsson och Emma Teeling (red). Det är feministiska berättelser om ett alternativt familjeliv och framförallt livet som mor och allt som det innebär.

I boken finns alla typer av mödrar; hon som blir stressad av alla normer, hon som skiter i alla normer, hon som fick barn trots att hon var missbrukare, hon som är mamma till två änglabarn och hon som inte ännu blivit mamma. Det var berättelser högt och lågt om allvarliga ämnen som psykisk ohälsa, förlossningsskador och död och mindre allvarliga ämnen som handlar mer om normer och hur du överlever i mammagrupper. Kort sagt täcker boken in de flesta saker du kan råka ut för som mamma.

Det är en viktig bok och det känns bra att den kommer i en tid då flera har uppmärksammat förlossningsskador och mammanormer (se Pernilla Alexanderssons Gravidilska). Flera av inläggen i boken var riktigt tunga och sorgliga. Kvinnan som gjort IVF, men ännu är barnlös gjorde lite extra ont. Kvinna som förlorat två barn såklart också. Men även de mindre tunga texterna var också viktiga. Det är bra att vi pratar om att bebisbubblan kanske aldrig inträffar och att alla inte strävar efter plastbantning och ekokläder, kanske för att det är för dyrt, kanske för att de helt enkelt inte vill. Vi är alla olika och måste få tillåtas vara det och det är nog den finaste kontentan av boken.

Det enda jag vill anmärka på är stilen. Trots att boken är skriven av mammor, så känner jag mig som en pensionär i jämförelse. Svordomar exempelvis. Måste man skriva en text med så mycket svordomar? Jag är inte rabiat på något sätt och titeln Det heliga jävla moderskapet tycker jag är klockren. Flera av texterna hade ett lite ungdomligt (eller vad det är) och rappt språk som jag har oerhört svårt för. Författaren Vanja Vinter säger att hon skriver så för att trotsa folks fördomar. Jag har inga fördomar om författarna i den här boken, för det är inget fel i övrigt på dessa mammors sätt att skriva. Jag är bara en språkgnällkärring 🙂

Läs mer: Adlibris, Bokus, UNT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.