Det här med deckare, chick lit och varför vi gillar det

Jag träffade en kompis på lunchen idag och i hennes väska kunde jag se en bok – en typisk chick lit. Jag tog upp det och berättade om mitt inlägg häromdagen. Hon läser mycket tung litteratur i jobbet och sa att hon helt enkelt inte orkar läsa mer än lättsam litteratur på sin fritid. Och återigen, vad är det för fel på att läsa lättsmält?

Jag har slutat att läsa chick lit och orsaken till det är inte att jag inte läser lättsmält nuförtiden, utan för att enklare deckare har ersatt ett sådant behov. När jag var sjukskriven för gravidillamående förra våren och den här bloggen mer eller mindre låg nere, då läste jag bara deckare, såg på TV och sov (och spydde).

Vad är det då som lockar och vad är det egentligen som är så ”lättsmält”. Enkla intriger, en upptrappning som ger spänning och så en upplösning. Och så det viktigaste av allt – ett lyckligt slut. I en deckare klaras allt upp och man får veta vem, vad och varför. I chick lit får de varandra. De åker inte bort och ska finna sig själva eller blir lämnade igen. De bli lyckligt kära.

Min kompis jämförde chick lit med en kopp te – det ska vara varmt och mysigt.

1 kommentar

  1. Ja, det är väldigt skönt med lättsmält litteratur. Ibland behöver man slappna av utan att känna att man ska lära sig något intressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.