Den osannolika mördaren på Netflix

Den osannolika mördaren

Den osannolika mördaren, boken av Thomas Pettersson som serien bygger på.

Jag har nu sett Den osannolika mördarenNetflix. Jag är gift med en Palmemordsfantatiker så även om det hade varit självklart för mig att se den ändå, så är det ännu mer självklart nu. Serien sågs med mig ständigt frågandes ”var det såhär” och ”är detta belagt” och maken svarade utan minsta antydan till irritation. Att serien skulle ses på det här sättet visste vi innan och båda var fine med det (vi har varit tillsammans i snart 18 år och då blir det så).

Det var en spännande och välgjord TV-serie och om jag bara ska bedöma den utifrån underhållningsvärdet så är min kritik att true crime-inslagen som även de har skådespelare är oerhört tramsiga. Jag tyckte redan under Knutby-dokumentären att samtalen mellan dokumentärmakarna kändes lite krystade, men här är de ju också en del av den uppdiktade versionen. Oerhört märkligt inslag!

Sedan till min största kritik. Stig Engström är död och inte dömd för någonting. Den osannolika mördaren utger sig för att spegla en teori bland flera, men det faktum att åklagare Krister Peterson har pekat ut honom och hela true crime-inslaget, gör att det verkligen understryks att det ÄR Stig Engström som är mördaren. Inte bara det, hela serien antyder grovt att en nu levande människa ljuger för polisen i hur mycket hon vet och vad hon har gjort – Stig Engströms före detta fru. Hon säger sig idag vilja stämma serien för förtal.

Serien svarar inte heller på frågan varför Stig Engström mördade Olof Palme. Att han var en uppblåst person som ville stå i centrum, räcker liksom inte. Inte heller att han skulle försöka prata med honom, men blev avsnäst. Om det var det sistnämnda så är det ju väldigt märkligt att han hade ett vapen med sig och kunde skjuta med.  Nej, varken serien eller Krister Peterson har övertygat mig om teorin.

Robert Gustafsson gör en fantastisk insats som Stig Engström, medan Mikael Persbrandt spelar över en smula i rollen som Hans Holmér. Det är i det stora hela en sevärd serie med spännande miljöer från Stockholm på 80-talet, men det tydliga svaret på vem som mördade Olof Palme ger en lite fadd eftersmak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.