Ibland lever jag verkligen i min egen lilla bubbla och tror att allt har blivit så mycket bättre. På förskolan vi besökte igår (Jensen i Danvikstull) berättade personalen att de uppmuntrar föräldrar att inte klä sina barn i könsstereotypa kläder och att de gärna ser en liten herre komma dit i klänning. Det gjorde mig hoppfull och glad. Men så blir jag uppmärksammad på Facebook av min kusin som genom en annan hittat följande två pysselböcker:
Böckerna är skapade av Allis Öster och heter Min roliga blå pysselbok med klistermärken och Min glittriga rosa pysselbok med klistermärken. Den blå boken innehåller sex kapitel där barnen får lära sig om bondgården, vilda djur, bilar, stora maskiner, dinosaurier och rymden. Den rosa innehåller kapitel om Ord, Siffror, Djur, Form och färg, Leksaker och Hemma hos mig.
Ja, nu kommer du som skeptiker att rada upp argument för varför det inte finns något som helst upprörande i detta. Valfrihet att köpa vad man vill hör man ofta från folk som gillar könsuppdelat. Ett annat toppenargument är att efterfrågan styr utbudet. Och en tredje favoritargument är att alla är fria att köpa vilken av dessa böcker de behagar – oavsett kön.
Nu ska jag använda den lilla makt jag har att på min egen blogg prata skit om dessa pysselböcker. Inte förbjuda, inte tvinga någon, utan använda min blogg för att skapa opinion.
Allis Öster kom igen, är det verkligen 2012 att med en pysselbok riktad till flickor lära barn att städa och i en pysselbok riktad till pojkar lära barn om bilar och stora maskiner? Är det 2012 att tycka att flickor ska skolas att ta hand om hem och pojkar att ta hand om maskiner? Hur kan du försvara att tillverka böcker som bidrar till att låsa in våra barn i snäva könsroller? Hur tänkte du när du skulle göra pedagogiska pysselböckerna och valde att göra två istället för en och inte bara ändra på färgerna, utan också på innehållet? Behöver inte alla barn lära sig om samma saker? Är det tjejigt att städa? Osv osv osv i alla oändlighet.
Äh fy f-an. Barn får inte vara barn, de måste vara kön.
UPPDATERAT
Nu har förlaget tydligen dragit in böckerna. Skönt att opinion kan göra skillnad, även om det nu inte var detta inlägg som gjorde det den här gången (jag var för sent ute).
Och förlåt Allis Öster, jag har förstått att du är översättare och inte författare. Men frågorna kvarstår dock.
9 kommentarer
1 ping
Hoppa till kommentarformuläret
Skönt att höra att förlaget drog tillbaka böckerna – de var ju bara för mycket!
Tycker man ska erbjuda små barn betydligt mycket mer könsneutralitet än vad som nu görs – de blir tillräckligt påverkade av media och attityder och klädkoder utan att på detta sätt pushas rätt in i mallen utan att passera Gå.
Ja verkligen! Att könsstereotypt går hem är inte det samma som att alla vill ha det. Vi vuxna har stora valmöjligheter när det kommer till kläder och prylar men barn tycks bara ha två. Det är för jäkligt helt enkelt.
Boken är ÖVERSATT av Allis Öster. Det är inte personen bakom boken. Antagligen är boken ursprungligen på engelska.
Oj, det var en grov miss. Jag har uppdaterat nu.
Oh herregud så fel. Man ska inte uppmuntra en pojke att gå i klänning men man ska inte däremot heller ta bort den möjligheten. Du som mamma ska inte försöka få honom att bära klänning, borde fan vara förbjudet att försöka feminisera sina pojkar, så oerhört perverterad och detta urartar sig inte i något ”kämpa för pojkaran” utan detta är garanterat något sexuellt. För några bra argument för det har ni på något sätt lyckats undvika.
Som det ser ut idag är det fel att bära klänning, det kan vi arbeta på. Men det betyder inte heller att man ska bära det, en jäkla skillnad.
Ojojoj. Min son är ett år så han kan nog inte ta så mycket skada av eventuellt klänningsbärande.
Men va? Det är inte perverterat att ”försöka få” sin dotter att bära klänning? Det är inget sexuellt, eller vad? Vad är skillnaden?
Mycket bra inlägg btw! Jag ska också skriva en liten efterhandsanalys om detta. 🙂
Tack! Kul, det ska jag se till att läsa 🙂
Se upp nu alla föräldrar! Snart kommer dagis hem till er sängkammare och kollar att ni agerar könsneutralt. Tråkigt att böckerna censurerades. Jag hade gärna läst dem och bildat mig en egen uppfattning. Men å andra sidan: Vad ska överheten vara till för om inte för att se till att inga felaktiga åsikter sprids till det obildade folket?
[…] och reda ut begreppen. Det har från flera håll gjorts flitiga jämförelser med bland annat de könsstereotypa pysselböckerna som drogs tillbaka av förlaget och Stina Wirséns Lilla hjärtat som är en figur bland alla små […]