Tematrio v 35 – kvinnoförnamn

Damerna först, säger Lyran och vill veta tre böcker med kvinnonamn i titeln. Här är min tematrio denna vecka:

När Lucy Sullivan skulle gifta sig av Marian Keyes: Jag recensera nu Keyes böcker i efterhand, men just den här måste jag nog läsa om för jag minns inte riktigt vad den handlade om. Efter lite googling så får jag en resumé: Lucy går till en spådam och får höra att hon inom ett år ska gifta sig. Det kunde inte vara mer fel, men en efter en slår hennes vänners spådomar in och Lucy träffar Gus. Vad ska ske? Jag minns att jag tyckte boken var rätt så trevlig.

Martha av Doris Lessing: Serien om Martha Quest som bor i den brittiska kolonin Sydrohdesia är ett gediget verk om en del av den brittiska och afrikanska historien. Jag tyckte om den till en början, även om Martha själv inte är en sympatisk huvudperson. Sista delen önskar jag nästan oläst, inte för att den var så bra, utan för att den spårade helt.

Jane Eyre av Charlotte Brontë: En bok jag borde recensera här. Det är en riktig klassiker, men jag tyckte att den var ganska seg, Jane var lite för pretentiös och karln hon får inte tillräckligt bra för henne. Alla ni som läst den och oavsett vad ni tyckte om den borde läsa Wide Sargasso Sea av Jean Rhys. Den handlade om Janes mans sinnessjuka fru och vad som gjorde att hon blev sinnessjuk.

10 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Jag har läst Jane Eyre ett flertal gånger och tycker att den vinner över Wide Sargasso Sea med hästlängder men kan hålla med om att den senare är ett bra komplement.

  1. Ja, det gjorde den så klart. Men av alla böcker i Jane Eyre-klassen så gillade inte den mest. Jane Austen tycker jag mycket mer om.

 2. Ett tag funderade jag på ett chick-lit tema, men jag kom på bättre tankar 🙂

  1. Jag tänkte det också, men efter som jag redan bränt Bridget Jones på efternamn så fick det vara 🙂

 3. Jag håller med dig angående Jane Eyre (och vad skönt att upptäcka att jag inte är ensam om det!). Wide Sargasso Sea låter väldigt intressant och är nog något jag borde kolla upp 🙂

 4. När Lucy Sullivan skulle gifta sig är den enda av dina som jag läst. Härlig bok!

  1. Ja, men jag minns som sagt inte så mycket 🙂

 5. Ja, det vill man ju veta förstås- hur frun blev sinnessjuk. Konstigt att det inte behandlas i ”Jane Eyre”.

  1. I Jean Rhys version så är det inte så smickrande för mannen. Den visar att allt kan ha en annan sida.

   1. Kan just tänka mig det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.