Recension: Berling; Linda & Veronica; Där vägen börjar; 2018

Där vägen börjarNär jag kom hem till Lidköping nu på semestern tipsade mamma mig om sin partikamrat Veronica Berlings bok om kvinnorna på spiken, Där vägen börjar, som hon skrivit tillsammans med sin tvillingsyster Linda. Jag känner inte Linda och Veronica alls, men jag känner väl till dem. För mig var de två äldre coola tjejer som senare blev miljöpartister (men nu har Veronica alltså bytt parti till L).

Där vägen börjar är en fortsättning på boken Där vägen slutar. Den sistnämnda har fokus på männen och den förstnämnda alltså på kvinnorna. Jag har bara läst Där vägen börjar.

Det lilla fiskesamhället Spiken ligger utanför Lidköping och samhället ligger just där vägen slutar. Vi får följa  några kvinnor ur Veronica och Lindas egna liv. Deras farmor Vera kom till Spiken från Göteborg tillsammans med sina bröder eftersom hennes alkoholiserade mamma inte kunde ge henne mat. Systrarnas mamma var från Lidköping med flyttade med pappan till hennes kommande barn till Spiken där han var uppvuxen. Linda och Veronica växte upp där som enda barn på vintrarna och med en massa fastrar och andra tanter (och gubbar) som de pratade med. Det är deras historier som ligger till grund för boken.

Jag gillar verklige den här typen av initiativ. Ingen av kvinnorna på Spiken är speciellt känd, men samhället är och miljön är så pass speciellt att det lämpar sig för en bok. Boken är skriven i korta fragment och vi som läsare får själva pussla ihop helheten. Det är skönlitterärt, men bygger på verkliga historier. Det fungerade bra, men jag tyckte att det var lite korta avsnitt och hade velat ha mer fördjupning på många ställen. Historien om Vera hade jag gärna sett att de broderade ut mer. Jag hade nu inte läst Där vägen slutar, men tror att det hade gått att baka ihop till en, lite fylligare bok. Sedan hade jag nog velat ha lite fler och mer målande miljöbeskrivning. Det är ju helt otroligt vackert på Spiken!

Jag vet inte om det är medvetet feministiskt, men jag tyckte att det var roligt att boken om männen fått namnet Där vägen slutar, som om jag förstått det, är det är vad Spiken kallas i folkmun. Boken om kvinnorna heter istället Där vägen börjar, det som Veronica och Linda tycker att deras hembyggd är. Det blir en fin symbol för att det är med kvinnorna det börjar.

Läs mer: Adlibris, Bokus

2 kommentarer

    • Veronica Berling23 juli, 2018 kl. 04:06
    • Svara

    Hej! Tack för din fina recension, det värmer i mitt Spikenhjärta. Din mamma tipsade om recensionen. Med Vänlig Hälsning från Veronica

    1. Det var så lite! Som jag skrev till din syster så hoppas jag att ni skriver en bok om er farmor Vera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.