Damfotboll? Nej, det heter fotboll!

Nu pågår VM i fotboll för damer och jag är glad över att det får en hel del uppmärksamhet i media. Det behöver tjejerna som spelar. Dock kan jag inte låta bli att störa mig på att vissa envisas med att kalla det damfotboll. Det är inte någon skillnad i regler mellan den fotboll som spelas av män och den som spelas av kvinnor, så det finns ingen som helst anledning att kalla det något annat än fotboll. Att sätta epitetet ”dam” eller ”tjej” framför gör att det förminskar sporten och får det att kännas som att det är något av ett undantag, något som bara kan utföras av det kvinnliga könet. Eftersom det inte är så tycker jag att vi ska enas om att det heter fotboll. Punkt.

Läs om medias rapportering från Fotbolls-VM i Tyskland. De flesta är sparsamma med just ordet damfotboll och dam-vm. Det gör mig glad!

Aftonbladet, DN, ExpressenSvD

Läs också Lisbeth Lindeborgs fantastiska essä om damfotbollens historia. Ja, hon använder tyvärr det begreppet. Kanske skulle man kunna kalla det kvinnornas fotbollshistoria?

36 kommentarer

3 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

    • Lovisa30 juni, 2011 kl. 10:34
    • Svara

    Jag tror att det finns en skillnad i regler, nämligen att det är okej för kvinnor att spela med herrserier/-landslag men inte tvärtom, men jag är precis som du emot uppdelning i allmänt språkbruk eftersom det, som du påpekar, inte är någon skillnad i sak/spel/regler. Av samma anledning skulle jag ALDRIG ställa upp i något så fjantigt som tjejmilen, tjej-vasan, etc (när det finns t.ex. kortvasan som är exakt samma distans!?). Min association blir ”åh nu hejar vi på när mamma är ’duktig’ och får sitt lilla roliga några timmar” istället för att tas på allvar som ett genuint träningsintresse, något som får ta tid och plats. Har dock reagerat på att de varit ovanligt bra på att inte använda prefix i radiosammanhang i år, en positiv överraskning!

    1. Men den skillnaden ligger ju inte i själva spelet, så det tycker jag inte riktigt räknas.

      Jag har själv sprungit tjejmilen och vårruset ett par gånger, men jag håller med dig. Det gör mig vansinnig och nu ställer jag bara upp i vårruset när mitt jobb vill att jag deltar i ett lag. Jag blev väldigt irriterad när jag var support åt min man på Lidingöloppet och fick frågan av en funktionär om jag inte var sugen på en svensk klassiker. Jo, svarade jag, men jag är rädd att Lidingöloppet blir för svårt. Vaddå, så hon, det är ju bara en mil. Nej, sa jag iskallt, det är tre mil. Gör jag en gång en svensk klassiker kommer jag att slå den som tror att det är någon jäkla tjejklssiker som jag gjort. Orkar jag inte göra en klassiker så gör jag en klassikerhalva, och då kommer jag att säga det och inte ge sken av att jag gjort en klassiker.

        • Lovisa30 juni, 2011 kl. 01:07
        • Svara

        Nej, du har rätt och jag håller med (och därför är jag så glad att t.ex. P1 konsekvent rapporterat från fotbolls-VM, inte damfotbolls-VM).

        Klart du grejar Lidingöloppet, alla har svagare grenar och i värsta fall kan man ju gå om man inte orkar hela (som om det spelar någon roll har sprang jag om såväl gående män som gående kvinnor). Eller så gör(/vill) du inte hela och då är det knappast fy skam med en klassikerhalva heller. 10km är visserligen nog så mycket utmaning för vissa, och all heder åt dem som utmanar sig och kör det om det är höjden av deras förmåga, men kortdistanserna är inte tillräcklig utmaning för att kallas en svensk klassiker för riktigt träningsvana (kvinnor).

      1. Exakt vad jag också säger. 10 km är en utmaning för träningsovana, män som kvinnor. Jag sprang faktiskt halva Lidingöloppet 2007 på strax över två timmar, så det är mest maxtiden jag oroar mig för. Klarar det gör jag nog om jag tränar, men det ska vara inom fem timmar tror jag och det kan bli lite tajt. Tack för pepping i vilket fall! Jag gillar att springa och saknar det jättemycket (jag är höggravid).

    • stefan30 juni, 2011 kl. 11:20
    • Svara

    men att kalla detta vm i fotboll är ju missvisande,det är ju trots allt vm i damfotboll. tycker själv att man bör göra ”genus maffian”till lags och kalla herr fotboll för herr fotboll när killarna lirar.detta inte för att nedvärdera damerna,men det är bra om man kan skilja dom två helt olika idrotterna åt.ser du inte skillnaden i kvallitet mellan dam och herr fotboll bör du skriva om något annat.

    1. Det handlar inte om kvalitet, utan om regler. Fotboll är fotboll är fotboll. Oavsett vem som spelar. Annars skulle vi ju behlöva kalla svensk fotboll för sverigefotboll eftersom det är betydligt sämre kvalitet i Allsvenskan än i tex spanska ligan. Men vad är det för fel med att säga VM i fotboll? Det är ju det. Och man kan säga VM i fotboll för damer så har man ju preciserat vilket kön som spelar. Och herrfotboll är inget jag tycker att vi ska säga heller, i och med att man då antyder att det är skillnad på herr- och damfotboll (jag pratar om skillnad i regler, inte i kvalitet).

  1. Det bör heta fotboll för damer och inte ”dam-fotboll”. Det heter ju t.ex. inte ”dam-fiske” när kvinnor fiskar och inte heller ”herr-bakning” när män bakar.
    Allt ljus på Svenska landslaget i fotboll, för damer, tjejer, kvinnor…. whatever!

    1. Exakt! Heja Sveige, oavsett kön, typ ;o)

    • MAts30 juni, 2011 kl. 12:25
    • Svara

    Jag kan hålla med om detta.
    Fast jag måste också fråga varför det stör er? Enligt mig förminskar det ju inte sporten eller kvinnorna i sig. När man pratar om fotboll på lägre nivå är det vanligare att man hellre ser på damer än män, tex i division 1-2.
    Golf är ett väldigt bra exempel där damgolf är mera populärt än herrgolf, också tennis var så för ett par år sedan vill jag minnas.
    Så detta går ju åt båda hållen är det något att lägga energi på?

    1. Men det kan man ju alltid fundera över. Detta är en feministisk blogg som jag driver och då skriver jag om saker jag funderar över så vilken energi jag lägger på på vad tycker jag är min ensak.

      Jag har aldrig någonsin hört någon säga herrgolf och håller inte med om att det skulle vara mindre populärt än när kvinnor spelar (hört talas om Tiger Woods?), så att det går åt båda hållen är väl en sanning med viss modifikation.

    • Magnus30 juni, 2011 kl. 12:46
    • Svara

    Men käre Stefan. Du tillhör den sortens gammaldags män som borde lära sig att inte vara rädd för kvinnor och tjejer. Fotboll är fotboll. Samma regler. Samma sport.
    Det finns inget som kallas för damsimning eller damfriidrott eller damtennis heller.
    Och ja, Stefan. Män har större muskler oich det är därför de är snabbare inte bara inom fotbollen utan i vilken idrott som helst. Men du tillhör visst den sortens män som den officiella svenska propagandan förnekar att de finns i världens mest jämmställda land. Mycket kvar att göra här också. Just därför kallar jag fotboll för fotboll.

    1. Gilla ;o)

    • Anonym30 juni, 2011 kl. 01:18
    • Svara

    Intressant.
    För med retoriken att ”dam” skall bort då det inte är någon skillnad i regler i fotboll bör man särskilja på de sporter där det finns skillnad i regler.
    – damhockey (de får inte tacklas)
    – damhäcklöpning (lägre häckar och annan distans på den korta häcken)
    – damhandboll (mindre boll)
    osv.

    Vidare är jag av åsikten att de kvinnliga utövarna av fotboll först kommer få jämlik status och bevakning den dagen de faktiskt ändrar reglerna och spelar på en mindre plan med mindre mål och en mindre boll. Helt enkelt anpassa sig till de olika fysiska förutsättningarna vi fått.

    Exempelvis är det en fröjd att se Sanna Kallur springa 100 m häck, just för att de häckarna är 84 cm höga o hon är snabb samt klarar det precis. Hon hade dock stått på samma sida som kvinnliga fotbollsspelare o gnällt om jämlikhet o krav på samma bevakning om hon sprungit 110 m häck med häckar som är 107 cm såsom hennes manliga dito gör… då hade det inte varit seriös tv-sport, mer underhållning.

    1. Jag kan gå med på damhockey då det är en så stor regelskillnad att det blir ett annat spel, men mindre boll… nej, det är för liten skillnad.

      I häcklöpning borde det väl herrarna som är undantaget eftersom de är så stora att de måste springa tio meter längre? Men hur som helst är det friidrott och där pratar man knappast om herr- och dramgrenar.

      Sedan ser jag inte något fel i hur kvinnor utövar fotboll. Jag tycker att det är underhållande och långt ifrån löjeväckande.

        • Erik (som råkade vara anonym vid förra inlägget)1 juli, 2011 kl. 08:53
        • Svara

        Nja…

        Hade de i damhandboll spelat med lika stor boll som herrarna hade förmodligen blivit en mycket sämre idrottsupplevelse, ungefär som damfotbollen. I handboll har man alltså anpassat bollen efter skillanderna i fysiska förutsättningar (styrka o storlek på händer), jag vet inte om damhandbollspelara kan greppa / skjuta ordentligt med en herrhandboll. (Jag kan tex inte ens hålla i en herrhandboll med en hand…)

        Friidrotten har ju också löst det i de grenar man har fasta hinder, tex hinderlöpning o häcklöpning. I längdhopp och höjdhopp osv funderar det väl eftersom inget behöver anpassas. Det hade ju sätt konstigt ut om man Emma Green och de andra tvimngats hoppas efter männens förutsättningar (som damfotbollsspelarna) o inleda på 2.20 där alla river…

        Jag ser inget fel i hur damer utövar fotboll. Verkligen inte. Däremot tycker jag det är synd att damer tvingas utöva ”herrfotboll”. Jag har vid flertalet tillfällen sett damlag träna inomhus och utomhus o spelat så kallat ”tvåmål” men på en mindre plan (så tränar även herrar) och det är hur bra och unerhållande som helst! De är snabba, tekniska och löpningar/avstånd passar bättre. Dessutom blir det allra bäst när den mindre inomhusbollen används.

        Därför är min uppmaning att ur ett feministiskt perspektiv slåss för att kvinnor skall få spela fotboll efter sina förutsättningar, kalla det damfotboll och sluta tjafsa om att det är samma fotboll som Zlatan o co spelar.

        Vi är olika män o kvinnor. Tur är väl det 🙂

    2. Att man gör små justeringar i en sport för att anpassa efter män och kvinnors fysiska förmågor, tycker jag inte motiverar att kalla det dam- och herrsport. Det är ju så när det gäller friidrott, som är en av de mest jämställda sporterna, att ingen av granarna kallas herrlängd eller damhöjd. Det kallas grenarna höjd och längd och inget annat.

      När det gäller fotboll så har jag faktiskt inte hört att de aktiva vill ha andra regler så därför tycker jag inte att det är relevant att jag sitter och tycker till om att det vore bättre med mindre plan för att det skulle passa mig bättre att titta på. Om de aktiva vill ha andra regler, så fine, annars inte.

      Vi är alla olika, män, kvinnor, svarta, vita, homo, hetero, liberala, konservativa, fotbollsspelare, slashasar. Och tur är väl det.

    • Fotbollsentusiast1 juli, 2011 kl. 06:53
    • Svara

    Sorry. Det är bra att det benämns som damfotboll. Blir irriterad när det står fotboll ovanför en rubrik och det visar säg vara damfotboll. Lika som tennis borde heta herrTennis, för det är skittrist.

    1. Så vi ska anpassa språket efter vad som passar dig?

    • Fotbollsentusiast1 juli, 2011 kl. 07:00
    • Svara

    Det är underhållningsvärdet som skiljer dom åt. Damfotboll motsvarar typ div 4 i herrfotboll och vem bänkar sig framför det i konkurrens med dagens utbud (champions league, premiership etc…)? T.o.m. herrAllsvenskan är ju helt ointressant så länge det inte handlar om ”sitt” lag.

    1. Helt irrelevant i sammanhanget.

        • Magnus1 juli, 2011 kl. 12:51
        • Svara

        Det stämmer att (herr)Allsvenskan är helt ointressant. Svenska män kan inte spela fotboll. Jag har varit ett par ggr på matcher och standarden i ett europeiskt perspektiv är minst sagt mycket bedrövligt.
        Däremot är (Dam)Allsvenskan en av världens bästa ligor och det spelas fotboll av hög klass av lag som LdB Malmö, Göteborg eller Tyresö.
        Jag är nästan helt ointresserad att kolla på Premier League eller la Liga eller vad vet jag, spelarna där vet oftast knappast i vilken stad de bor i.

      • Linda hopper4 mars, 2013 kl. 04:30
      • Svara

      div 4? NEJ mycket sämre http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/landslagsfotboll/damlandslaget/article16074610.ab

      0-3 mot pojkar 1997, damfotboll tack.

  2. Det finns en påtaglig skillnad i regler mellan fotboll och damfotboll. Medan fotbollen är öppen och det som avgör är vilket lag som är bäst, så är damfotbollen djupt och öppet sexistisk. Lag av fel kön får inte vara med. Lag får inte ens ha med någon endaste spelare av fel kön. Man kan göra distinktionen genom att lägga till ”för damer”, men det bör på något sätt vara med att könsdiskriminering är centralt i arrangemanget. En mening som ”Läs om medias rapportering från Fotbolls-VM i Tyskland.” är gravt missvisande, eftersom den mycket relevanta diskrimineringen inte framgår. Hur kan man ha ett VM där alla de bästa lagen exkluderas för att de har fel kön?

    Damfotboll skall inte i första hand jämföras med den fotboll som är öppen för de bästa atleterna, utan snarare med till exempel junior eller seniortävlingar, eller andra sådana kategorier där man med olika kriterier utesluter de bästa atleterna och de bästa lagen. Precis som i damfotbollen.

    1. Haha, det var det mest underhållande jag läst på länge! Kan du ge exempel på när en kvinna spelade i herr-VM senast eller för den delen i ett svenskt division 4-lag?

        • lavazza189116 januari, 2013 kl. 02:52
        • Svara

        Nä, varför skulle de göra det? De platsar inte och om de platsar så finns det mer pengar att tjäna i fotboll som är stängd för ena könet. Mediokra män skulle kunna tjäna mer pengar om de fick spela i damlag, men då skulle damlagen till slut bara bestå av mediokra män.

    • Harald15 januari, 2013 kl. 07:00
    • Svara

    Grejen är väl helt enkelt att EFTERSOM fotboll för damer håller en betydligt lägre standard än fotboll för herrar, gör man skillnad på dem trots att reglerna är samma. Därmed är inte kvaliteten på spelet irrelevant i sammanhanget som du hävdade i ett annat svar till någon.

    Varför kallas olympiska spelen för handikappade för Paralympics? Är inte det diskriminerande också i såfall? Nej, för saken är den att det inte handlar om diskriminering, utan om underhållningskvalitet. De flesta fotbollsintresserade tycker att fotboll för herrar har ett betydligt större underhållningsvärde jämfört med fotboll för damer, eftersom spelet är snabbare, hårdare och mer tekniskt. Därmed är det viktigt att göra en viss skillnad dem emellan. Svenska damlandslaget i fotboll spelade en träningsmatch mot AIK:s pojklag P17 och förlorade med 0-3 för bara någon dag sedan (källa: http://www.dn.se/sport/fotboll/forlust-for-damlandslaget). Det säger extremt mycket om kvaliteten mellan dam- och herrfotboll. Det är tillräckligt stor skillnad i kvalitet för att man bör ”varna” publiken för att det handlar om damfotboll, inte herrfotboll, när man arrangerar mästerskap. Annars skulle protesterna runga.

    När vi ändå är inne på P17-laget och andra ungdomslag. Varför skall tex ishockey-VM för unga under 21 år kallas för junior-VM? Diskriminering? Eller möjligen kvalitetsskillnad?

    Slutligen: att anse att order ”damfotboll” är diskriminering, är att faktiskt skapa diskrimineringen själv genom att belysa det som ett problem.

    1. För det första har jag inte nämnt ordet diskriminering.

      För det andra så är det mycket som det är kvalitetsskillnad i. Ska vi kalla svensk fotboll för Sverigefotboll? Allsvenskan hållet betydligt lägre standard än Premier League. Ska fotboll i VM och liknande kallas landslagsfotboll eftersom det håller lägre kvalitet än klubb-spelet i Europa? Nej, ditt resonemang håller inte. Män är norm och därför kallar vi inte allt för fotboll.

      Och kvaliteten är inte så låg när damer spelar för att kvinnor är så utbota dåliga på att spela fotboll utan för att det är få kvinnor som har möjlighet att spela och kunna försörja sig på det. Hur bra tror du Zlatan skulle vara om han var tvungen att jobba på McDonalds samtidigt?

      Junior-VM är andra regler, dvs man måste vara en viss ålder.

        • lavazza189116 januari, 2013 kl. 02:57
        • Svara

        Öppen klass är norm i betydelsen högst status. Att ge en stängd klass samma status som öppen klass kallas privilegium.

        • Harald18 januari, 2013 kl. 12:35
        • Svara

        Visserligen skriver du inte ordet ”diskriminering” rakt ut, det är helt sant, men det verkar ju onekligen som att det är det ditt blogginlägg handlar om 🙂 Du skriver ju tex: ”Att sätta epitetet ”dam” eller ”tjej” framför gör att det förminskar sporten och får det att kännas som att det är något av ett undantag.” Det du säger är synonymt till ordet ”diskriminering”. Annars undrar jag vad ditt blogginlägg går ut på.

        Ja vad kallar vi svensk fotboll för? Du säger det ju själv: Allsvenskan. Ordet ”svenskan” antyder tydligt att det handlar om svensk fotboll. ”Sverigefotboll” låter lite klumpigt så därför tycker i alla fall jag att Allsvenskan är ett bättre namn. Vet inte riktigt vad din poäng med just det exemplet var. Och jag förstår inte alls hur ditt resonemang skulle vara hållbart. Menar du att alla hundratusentals fotbollsfans som älskar att titta på Champions League etc, men avskyr att se damfotboll, skulle tycka bättre om det sistnämnda om man tog bort ordet ”dam” före? Hänger inte alls med.

        Det är möjligt att VM håller lägre klass än klubbmästerskap, men det är ett irrelevant exempel eftersom skillnaderna där är långt mindre än skillnaden mellan herr- och damfotboll på proffsnivå. Att som professionellt fotbollslandslag (som tagit både silver och brons i VM under 2000-talet) förlora mot AIK:s 17-åriga pojklag visar hur brutalt stor skillnaden är. Och det beror i första hand inte på hur mycket man spelar, utan på fysiken. Män har en betydligt mer robust fysik rent generellt, vilket naturligtvis innebär mer explosivt spel. Det är säkert sant att damfotboll skulle kunna utvecklas mer om spelarna kunde försörja sig på det i större utsträckning, men det finns inte en chans att det skulle komma upp i herrnivå, just på grund av mer begränsad fysik. Sina fysiska brister erkänner damerna själva bland annat i den artikel jag länkade till.

        Tycker du man skall blanda könen i friidrott också bara för att reglerna är desamma (förutom kulstötning och andra kastgrenar där kvinnorna har lättare vikter)? Nyfiken på din åsikt.

      1. Jag ser att du inte alls förstår mitt inlägg. Det handlar om språk. Genom språket sätter cementerar vi invandra mönster och normer. Mitt inlägg handlar således inte alls om diskriminering.

        Fotboll är en sport. Friidrott är en sport. Vi pratar aldrig om damfriidrott därför att alla tävlar tillsammans, bara i olika klasser. När man pratar om damfotboll menar jag att man därmed menar att det är en helt annan sport. Det är det inte. Det är samma regler som gäller både för damer och herrar.

        Det är betydligt lägre standard när damer spelar än när herrarna spelar. Det beror på fysiska skillnader, men också en hel del på olika förutsättningar. Mina jämförelser med allsvenskan och VM kontra Champions league är relevanta eftersom standarden är relativt låg i allsvenskan. Ändå talar vi inte om Sverigefotboll.

        Jag tror att mycket få fotbollsintresserade som hatar att se när tjejer spelar skulle bli besvikna om tidningarna skrev att det är två veckor kvar till fotbolls-vm och det visar sig handla om damer. Vilken fotbollsintresserad har inte koll på när VM för herrar går?

    • Lena silen16 januari, 2013 kl. 06:51
    • Svara

    Då kan man man väl hellre kalla det herr- handboll då, att bollen är större. Varför måste man utgå från att ” herr” är norm och ” dam” undantag. Mesigt!

      • Anders10 februari, 2013 kl. 01:41
      • Svara

      Det heter damfotboll för att bara damer får delta precis som det heter ungdomsfotboll, pojklagsfotboll eller för den delen handikapp-os. Det heter inte herrfotboll utan fotboll eftersom det inte finns någon sådan begränsning för vem som får delta i reglerna.

    • Katja27 februari, 2013 kl. 12:58
    • Svara

    Galet bra inlägg, såg att det är skrivet 2011 men kom in på det nu.
    Ingen pratar om skillnaderna i friidrott så som i fotboll, att en kvinnlig höjdhoppare hoppar lägre än en man är inga konstigheter. Det är ingen som lägger fokus på och man accepterar olikheterna och förutsättningarna. Men i fotboll blir det tydligen en annan femma, att svenska damlandslaget förlorade mot ett pojklag blir en jättestor sak. Men återigen… man har inte samma förutsättningar! Man bör inte jämföra de bästa damfotbolls-spelarna med herrfotbolls-spelarna, ja, herrarna är bättre, vilket INTE behöver betyda att dem har gjort en större prestation! Fotboll är Fotboll, inte damfotboll.
    Därför bör damer som är på samma nivå som herrar (under sina förutsättningar), ha samma villkor.

    1. Tack! Det framhålls ofta som att kvinnornas sämre spel har att göra med kvinnors fysiska (o)förmåga. Det handlar i precis lika stor utsträckning om att att träna på heltid, få betalt för sitt idrottsutövning osv. Tror jag.

    • Börje1 maj, 2013 kl. 11:55
    • Svara

    Hej
    Känner du till fotboll annorlunda?
    http://www.olefeldt.com/annorlunda.html

    1. Nej det gjorde jag inte. Mycket intressant!

  1. […] Feministbrud: ”Damfotboll? Nej, det heter fotboll!” […]

  2. […] dagarna fick jag en pingback till mitt inlägg om att det borde heta fotboll och inte damfotboll. Med detta mastodontinlägg redogör Bittergubben för sin tes att damidrott är diskriminering. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.