Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Dagens feminist: Hanne-Vibeke Holst - Feministbiblioteket

Dagens feminist: Hanne-Vibeke Holst

Hanne-Vibeke HolstKort fakta

Född 1959 i Lökken, Danmark.
FN:s goodwillambassadör för kvinnofrågor.
Slog igenom med Thereses tillstånd i Danmark 1992 och i Sverige 2000.

Hanne-Vibeke Holst feministiska gärning

Hanne -Vibeke Holst växte upp i Danmark på 60-talet. Hennes föräldrar var båda författare och hon beskriver deras liv och karriärer i boken Knud den store – En roman om min far som kom ut 2013 i Danmark.

Könsrollerna i hemmet var traditionella och Holst började tidigt fundera över orättvisor i hemmet. Hon beskriver sin uppväxt och familjens umgänge i boken Min mosters migrän eller hur jag blev kvinna från 1999. Där kan man läsa om hur högtidsfirandena oftast ledde till att mostern fick migrän, något som var oerhört pinsamt i släkten. Senare i livet skulle Holst förstå att migränen berodde på att mostern hade så fruktansvärt mycket att stå i och var helt ensam med bestyren. Vad som däremot inte var pinsamt i släkten, utan tvärt om togs som självklart, var att en morbror vägrade äta annat än omelett.

Holst är journalist till yrket och hennes första litterära succé var trilogin om journalisten Therese Skårup. Har man läst hennes självbiografi först så kan man känna igen ett och annat i böckerna om Therese. De går ut på att en kvinna bör stå på egna ben och inte ta att hennes man alltid kommer i första hand.

Hennes andra stora succé var med trilogin om dansk politik i tre fristående delar. Till den första, Kronprinsessan, har hon hämtat inspiration från Mona Sahlin-affären. Alla tre delarna har filmats i Sverige med bland andra Suzanne Reuter och Alexandra Rapaport i huvudrollerna.

Hon har skrivit en pjäs om Anna Politkovskajas liv, Moskva 7 oktober, som har spelats på Stadsteatern i Stockholm.  Hon har också skrivit TV-manus till den danska TV-serien Polisen på Samsö.

Hanne-Vibeke Holst och jag

När jag läste Thereses tillstånd visste jag att jag hade hittat en favoritförfattare. Efter det har jag läst fler av hennes böcker och de flesta har jag gillat mycket. Dock var jag lite besviken på Drottningoffret, som avslutade den politiska trilogin.Min mosters migrän ansåg vi i juryn för den feministiska litteraturkanonen vara så viktig att den kom med på listan.

Hanna-Vibeke Holst kommer till Bokmässan 2014 och jag ser mycket fram emot att få lyssna till henne där.

Böcker av Hanne-Vibeke Holst som jag läst och recenserat

Thereses tillstånd 1992

Det verkliga livet 1994

En lycklig kvinna 1994

Min mosters migrän eller hur jag blev kvinna 1999

Kronprinsessan 2002

Kvinnan med de vackra händerna och andra livshistorier 2004

Kungamordet 2005

Drottningoffret 2008

Knud, den store 2013 (recension kommer inom kort)

Det här är en uppdaterad repris från 2011.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.