Cooper, Eva; Myten om det andra könet; 2011

Eva Cooper på Timbro har skrivit en skrift om borgerligheten och jämställdhet. Hon vill slå hål på myten om att kvinnor är mer vänster än män, vilket oftast tas som sanning i samhällsdebatten. Om man ser till statistiken så är det kanske så, men skillnaden är marginell och som alltid kan man vrida och vända på siffror och få fram olika resultat. Med andra ord är det inte så enkelt. Många kvinnor lockas av alliansens politik och flera kvinnor i offentlig sektor har bytt block till regeringens fördel från valet 2006 till 2010.

Allt bra så långt. Efter att ha gått igenom statistik och lite allmänna diskussioner om hur vänstern har kidnappat jämställdhetspolitiken och de borgerliga har så dåligt självförtroende att de bara tittar på, så kommer Cooper med fem förslag till en borgerlig jämställdhetsdebatt. Det är här jag slutar att tycka att boken är intressant. De fem punkterna säger bara att vi inte ska köpa vänsterns förslag som kvotering och jämn könsfördelning varken i näringslivstoppen eller bland barn i samhället. Jag håller med om kvoteringen (om det inte gäller föräldraförsäkringen), men jag vet inte om det är så nyskapande att bara köpa det faktum att man måste försaka sin familj för att nå framgång i ett företag eller att vissa yrken är totalt dominerade av det ena könet. Cooper tycker inte att vi ska se till strukturella problem, utan till varje individs egen vilja och val. Och det är här hon missar hela poängen. Jag vill återknyta till början av boken där Cooper skrev att man kan tycka att genuspedagogik är bra, utan att för den skull vilja göra det obligatoriskt och säga att man kan se strukturella problem utan att för den skull vilja kvotera eller tvinga små flickor att spela ishockey. Och det är DÄR den borgerliga feminismen har sin största utmaning.

Läs mer: Adlibris, helahälsningland.se, SvD, Timbro, Mynewsdesk

2 pingar

  1. […] Kommentarer « Cooper, Eva; Myten om det andra könet; 2011 […]

  2. […] har varit på ett jämställdhetsseminarium på Timbro. Det var Eva Cooper, som skrivit boken Myten om det andra könet, som var moderator. Medverkande var Anna Ekström, nytillträdd generaldirektör för skolverket, […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.