Feministbrud på kulturjakt i Budapest

Min man överraskade mig med en weekend i Budapest, en resa som vi velat göra ganska länge. Jag har varit i Budapest tre gånger förut; 1990, 1995 och 2002, men för min man var det första gången.  Det var verkligen världens bästa födelsedagspresent från världens bästa make, som snart också ska bli världens bästa pappa.

Ungerns parlament. Jag har som sagt varit i denna stad och detta land för 21 år sedan och mycket har hänt sedan dess. Dock är inte allt av godo. Landet leds av en konservativ regering som blivit kritiserat för den sk medialag de införde för att begränsa mediernas möjlighet att skriva negativt om makthavarna. Nu är det på gång att man ska skriva in både Gud och fosters rätt till liv i grundlagen. Det känns som att Ungern är på väg åt fel håll.

Här står jag framför Budapest slott. Här bodde den österrikiska kejsarinnan, tillika drottningen av Ungern, när hon var i staden. Sissi, som hon kallades, har jag läst en ungdomsbok om som är recenserad här. Sissi var gift med Frans Josef.

Vi hittade en kul turistattraktion i gamla stan på Buda-sidan. Det var en labyrint som gick under jord och var fylld av gångar och roliga väggmålningar. Där hittade vi denna vinbrunn. Man avråddes å det kraftfullaste att dricka ur den, med tanke på alla rör det gått igenom. Jag kunde dock inte låta bli att ta ett kort där det skulle se ut som om jag gör det mest tabubelagda för en gravid kvinna – dricka alkohol. Att dricka alkohol som gravid är näst intill förenat med dödstraff (jag kanske därför bör tillägga att jag inte gör det, men jag ifrågasätter ändå de stränga reglerna kring alkohol och graviditet).
Jag är på Central Market på Pest-sidan, Budapests största marknad. Här köpte vi med oss allsköns delikatesser hem, men man kan även köpa saker här som inte går att äta. Jag passar på att gynna några äldre damers verksamhet och köpte två målade ägg att hänga i mitt påskris här hemma.


Detta har absolut ingenting med kvinnor eller feminism att göra, men jag kunde inte låta bli att ta med bilden. När jag var med min familj på bilsemester i Europa 1990, med Ungern som mål, tittade jag och min bror mycket på bilar. De ryska ladorna var vanligt förekommande i Ungern, men den östtyska Trabanten var ju den i särklass fulaste. När vi spottade en Trabant hojtade vi alltid till, vilket inte blev alltför sällan i Budapest. Idag är Trabant-spotting ingen meningsfull lek här, och därför blev jag otroligt road när jag fick se denna på en gata i gamla stan.

Slutligen en bild på mig och min mage. Nu mår jag bättre och ska förhoppningsvis uppdatera bloggen oftare!

4 pingar

  1. […] av roliga bilder från spännande resor att visa er. Men först vill jag visa en bild från en kulturjakt jag redan visat, men vilken bild jag råkade […]

  2. […] Vi firade min födelsedag den 25 mars istället för den 25 februari (eftersom svärmor låg för döden på min riktiga födelsedag). Jag fick en resa till Budapest av min man. Vi behövde verkligen få resa bort ett par dagar och trots att jag fortfarande inte mådde helt bra hade vi tre fantastiska dagar i ett vårlikt Budapest. På bilden står jag över Donau med slottet i bakgrunden.  Läs om den resan här. […]

  3. […] Här står vi på Kedjebron med lejonen utan tungor i centrala Budapest. Titta på bilarna! Det var helt klart en stor skillnad på vilka bilar man kunde se då och nu, jag skrev om det även i min kulturjakt från Budapest i år. […]

  4. […] förrätt åt vi rysk kaviar, inhandlad i Budapest, med smörstekt bröd och smetana. Mycket […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.