Warning: mysqli_real_connect(): not found in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php on line 1987 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php:1987) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php:1987) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Condé, Maryse; Desirada; 1997 - Feministbiblioteket

Condé, Maryse; Desirada; 1997

DesiradaMaryse Condé är född och uppvuxen på Guadeloupe i Västindien, men bor idag i Frankrike. Huvudpersonen i Desirada bodde sina första tio år på Guadeloupe. Boken är en berättelse om tre kvinnor i tre generationer i Västindien och i Frankrike. Condé har skrivit flera böcker som finns på svenska, men den här hade en handling som jag tror passar bäst här på Feministbiblioteket.

Marie-Noëlles mamma har övergivit henne och lämnat henne att växa upp med en dam på Guadeloupe. Hon får en lycklig barndom, men när hon är tio år vill mamman att de ska återförenas i Frankrike. När Marie-Noëlle kommer dit är mamman hård och kall och verkar inte alls vilja återförenas med sin dotter. Marie-Noëlle förstår inte varför hon inte lät henne vara kvar på Guadeloupe. Hon finner värme hos sin styvfar, vilket gör uppväxten uthärdlig. Hon återvänder inte till sin hemö när hon blir vuxen utan flyttar med sin make till USA, men när styvmodern dör återvänder hon för att försöka få klarhet i sin bakgrund. Varför är hennes mamma så hård och kall och vem är hennes far?

Det står på omslaget att DN tycker att det är en författare i nobelprisklass och det kanske det är, men jag fastnade inte för Desirada. Kanske har hon skrivit bättre böcker och det kommer jag en dag att ta reda på. Jag blev nyfiken på författaren för hennes sätt att skriva på, men handlingen i den här boken var inget som fångade mig. Alla känslokalla personer gjorde bara att jag stängde av mina egna känslor inför dem. En intressant upplevelse att läsa om Guadeloupe och relationen med Frankrike av någon som är därifrån, men av allt det andra som borde varit intressant fastade inte jag. Av oönskade graviditeter, våldtäkter och kyliga mödrar, det blev bara kyla kvar. Men jag kommer definitivt att ge Maryse Condé en andra chans!

Läs mer: Adlibris, Bokus, DN, SvD, Kulturbloggen

2 kommentarer

 1. Jag fick Desirada genom ett bokbyte, men har inte läst den än. Tycker det verkar intressant att lära mig mer om Guandeloupe, men drar mig för att möta bokens kyla.

   • Hanna18 augusti, 2013 kl. 05:08
    Författare
   • Svara

   Läs den och säg vad du tycker! Den är ganska hemsk också eftersom kvinnan på Guadeloupe måste lämna barnet hon tror är hennes och som hon älskar. Jag är känslig för sånt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.