Recension: Carlsson, Christoffer; Levande och döda; 2023

Levande och dödaChristoffer Carlsson är en man, men jag tycker att han skriver romaner som ifrågasätter den klassiska mansrollen. Levande och döda har två killar i fokus, men temat är långt ifrån ett klassiskt manligt. Levande och döda, Albert Bonniers förlag 2023, är den tredje boken i Christoffer Carlssons Hallandssvit. Jag lyssnade på boken, uppläst av författaren själv.

Ett mord i Skavböke i Halland. 20 år tidigare blev en annan person mördad i samma by. Två personer förekommer i utredningarna, Sander Eriksson och Killian Persson. De var bästa vänner, men mordet på deras gemensamma vän skulle prägla dem resten av deras liv. Vi får en berättelse från en liten by i Halland 1999 och det handlar, precis som titeln säger, om levande och döda och om längtan bort eller bara längta till ett annat liv.

Sander och Killian vill olika saker i livet och att Sander vill flytta från Skavböke är något som båda tycker är jobbigt. Kommer deras vänskap att överleva så långt avstånd? Den här delen var något som drabbade mig otroligt mycket, då jag precis som Sander, alltid längtade bort. Det finns även en mordgåta och den är hemsk, eftersom man tidigt förstår att det är ett barn, en tonåring, som förmodligen är mördaren. Jag anade kanske hela tiden hur det skulle sluta, men ändå blev jag överraskad.

Utan att berätta för mycket är det lite Brott och straff över den här boken. I Dostojevskis roman mördar en man för att en kvinna ska slippa gifta sig med en man hon inte älskar. I den här boken skyddar olika män kvinnor för att de blir illa behandlade av män.

Det ska tilläggas att jag ytterst svårt för när jag anser deckare vara osannolika eller tar vändningar som känns krystade. Den här boken har framförallt ett sådan inslag, men jag köper det. Det är ett tecken på hur bra jag tyckte den var. För den är mycket bra. Det är inte bara det fina i att beskriva en liten by och ungdomar som känner sig instängda, det är också en spännande deckarhistoria som inte hastas fram. Berättelsen känns trovärdig, även om det kanske inte är det, och det är viktigt för mig.

1 ping

  1. […] om den har Feministbiblioteket, Fiktiviteter och Enligt […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.