Bredvidläsning: När vi var samer av Mats Jonsson

När vi var samerJag har läst och bokcirklat om När vi var samer av serietecknaren Mats Jonsson. Det är en hybrid mellan skönlitterär och historisk faktabok i serieform. Bokhörnan diskuterade den över zoom härom veckan, men jag hade inte läst ut boken då. När vi var samer är utgiven på Galago.

När Mats farfar dog uppdagades en hemlighet han burit i alla år, han var skogssame. Det slog ner som en bomb i familjen och Mats önskade att få veta mer. Boken blev hans stora projekt. Han ville skriva om allt som inte gick att läsa om för att dels ge en bild av hur samer, inklusive skogssamer, levt och dels få veta mer om sin egen familjs historia.

Boken ger oss en ordentlig historielektion i skillnaden mellan fjällsamer och skogssamer samt hur svenskarnas behandling av samerna gjorde att skogssamerna i princip försvann. Det handlade bara från Sveriges sida om rennäring och dem som har många renar. Flera andra samer fick flytta från hus och hem för att de inte hade rätt till att driva renskötsel. Det fanns mycket i detta som jag, och inte heller mina bokcirkelvänner, hade någon aning om.

Det är en gripande bok och mycket som kommer fram är viktig historia. Allt är inte nytt och mycket kan vi läsa om i andra böcker. Det blev intressant för att Mats varvar med sitt eget liv och sin egen historia. Dock blev det i min smak lite rörigt och jag hade svårt att få någon röd tråd genom hela hans släkt. Det var flera i cirkeln som kände likadant.

Boken är enormt mastig och jag var inte så förtjust som jag hade förväntat mig. Det blev lite rörigt och när jag inte fick en röd tråd genom historierna så svalande också intresset. Jag kan förstå dem som älskade boken, för om man läst Mats Jonsson tidigare och hängt med i hans familj och vet lite om karaktärerna så är det säkert både lättare att hänga med, och mer engagerande. Jag tror att de flesta andra i bokcirkeln var betydligt mer positiva än jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.