Bredvidläsning: Joburg Blues av Nthikeng Mohlele

Joburg bluesI min Sydafrikautmaning valde jag att läsa kortromanen Joburg blues av Nthikeng Mohlele. Jag tyckte att den verkade spännande och lite annorlunda och kunde därför passa för att ge lite mer bredd till läsningen.

Huvudpersonen lever ett hårt liv i den nya sydafrika. Han har 18 år bakom sig i fängelse under apartheidtiden och han har levt flera år på gatan. Han blir nästan dödad av en mörk man i skuggorna, han blir förälskad och han stretar på med livet.

Joburg blues är som en del av Sydafrikas historia genom en man som levt ett liv som varit hårt mot honom just därför att han är svart. Vår huvudperson lever det liv som blivit verklighet för att vita människor tyckte att apartheid verkade vara en bra idé.

Joburg blues var, precis som namnet antyder, lite av en blues av livet. Det var intressant att läsa boken, även om det inte riktigt var min typ av bok. Jag är glad att jag läste den, men jag vet inte om jag är så sugen på att läsa flera liknande. För mig blev det lite för fragmentariskt och hoppade hit och dit,. Men en viktig berättelse att berätta, som sagt.

Boken har inte precis något feministiskt tema eller är skriven av en kvinna, men jag tyckte ändå att det var viktigt att skriva några ord om den.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Omnible

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.