Agnes är Peter Stamms debutbok som kom 1998 och bokförlaget Thorén och Lindskog gav ut den i början av det här året. Stamm är en schweizisk författare, men Agnes utspelar sig i Chicago.
Agnes är en ung studentska och berättarjaget en schweizisk författare som skriver om en bok om lyxtåg. De träffas på biblioteket. När Agnes får höra att pojkvännen skriver böcker vill hon att han ska skriva en om henne, Han gör det, men när det kommer fram till nutid så tycker han att det blir problem. Han tycker att det är tråkigt att skriva en lycklig kärlekshistoria, fast det är just var det är. Han kryddar historien lite. Efter ett tag tar berättelsen över deras liv och de går mot det oundvikliga slutet som presenteras redan i bokens första rad: Agnes är död. En berättelse dödade henne.
Eftersom Feminsitbiblioteket främst lyfter fram kvinnliga författare är inte Peter Stamms bok något som passar här, men jag tyckte ändå att det vore roligt att skriva några rader från ett feministiskt perspektiv. Det som slog mig är jag läste den var att den var ganska typiskt manlig. Det är en man, en ganska självisk sådan, som förälskar sig och som inte vill mista sin flickvän. Men han är inte beredd att göra vad som helst för henne (bli pappa exempelvis).
Vidare så tycker jag att titeln är oerhört intressant ur ett manligt-kvinnligt perspektiv. Om du byter ut Agnes mot Anders i min sammanfattning av innehållet ovan och han mot hon och därtill adderar en kvinnlig författare – skulle boken då heta Anders? Visst låter det som en skrattretande tanke? Jag tycker att titeln förstärker huvudpersonens lite beskyddande agerande mot sin flickvän och jag tvivlar på att en kvinnlig författare skulle beskriva det på samma sätt.
Det var några feministiska tankar om boken som för övrigt är mycket bra och läsvärd. Den var kort och oerhört lättläst och hade dessutom en fängslande berättelse så jag behövde inte många timmar för att läsa den. Peter Stamm må vara man och skriva manligt, men jag uppskattar inte bara feministisk litteratur 🙂
1 ping
[…] världen och dessutom två böcker på tyska. Utöver böckerna nedan har jag läst romaner av Peter Stamm och Uwe Timm samt en självbiografi av Maxim Leo. Jag har också uppmärksammat årsdagen av […]