Bokbloggsjerka v 7

Veckans fråga på Annikas litteratur- och kulturblogg:

Välj en karaktär från en bok som du nyligen har läst och berätta lite om honom/henne.

Just nu ser jag och min man den Danska TV-serien Matador, skriven av en av mina favoritförfattare Lise Nørgaard. Det är en underbart bra serie och jag njuter i fulla drag av varje avsnitt. Nu ska inte den här bloggposten handla om Matador, men när jag funderade över veckans fråga så blev det den serien som skulle visa mig vägen till en fantastisk karaktär jag läst om (tämligen) nyligen. Akhila är en indisk kvinna från Anita Nairs Kvinnor på ett tåg. Hon ”blev” aldrig gift eftersom hon tog hand om sin mor och far och efter att de gått bort fortsatte hon att ta hand om sin lillasyster och hennes familj. Akhila har ett bra jobb, men hon förväntas förbli den ogifta mostern och att hon ska flytta till något eget är otänkbart. Precis samma ogifta moster finns i Matador, men lever hon i Danmark på 30-talet och inte Indien idag. Elisabeth Friis är min absoluta favoritkaraktär i serien och hon bryter sig loss från sin familj där hon bor hos sin syster och tar hand om hennes hushåll. Istället flyttar hon till en egen lägenhet, får jobb som organist och får tillslut sin kärlek – som hon väljer att inte gifta sig med. Förutom det där med kärleken så är Akhila tämligen lik Elisabet Friis.

Boken Kvinnor på ett tåg, utspelar sig på ett tåg där Akhila får höra andra kvinnors historier om sina äktenskap. Akhila själv har aldrig gift sig och hon kommer fram till att hon är ganska nöjd med sin situation. Förutom att hon inte vill ta hand om sina syskonbarn. Hon bryter sig fri och skaffar sig något eget, trots att hennes syskon protesterar vilt och tror att hon ska dra skam över familjen. Systern hon bor hos protesterar mer av egoistiska själ. Hon har en bror på sin sida och det stärker henne i sitt beslut. Hon har drömmar om kärleken, men hon vill inte fastna i ett dåligt äktenskap och risken för det är stor eftersom hon som är så gammal inte är särskilt gångbar på äktenskapsmarknaden. Hon kostar dock på sig en utomäktenskaplig förbindelse med en yngre man.

Akhila är en kvinna med skinn på näsan och hon räds inte andras fördomar. Kort sagt är hon en bra förebild och en stark litterär karaktär.

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  1. Det låter ju som en intressant karaktär, och ovanlig. Vad trevligt att du delade med dig av den!

    1. Jag tycker om att läsa om kvinnor i andra kulturer så det var en mycket trevlig bekantskap!

  2. Åh, kvinnor på ett tåg! Tack för att du påminde mig om den. Jag läste och älskade.

    1. Den var verkligen otroligt bra!

  3. Det är precis sådana böcker jag gillar att läsa. Får kolla upp den.

    1. Jag också! Hittade den av en slump på pocketshop.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.