Bokbloggsjerka v 46 – 10 favoritförfattare

Idag får vi något och bita i. Veckans fråga på Annikas litteratur- och kulturblogg:

Lista 10 författare som du håller som favoriter just nu. Naturligtvis gör det ingenting om du även nämner den bok du värdesätter högst av var och en.

Jag har gjort ett försök till inbördes rangordning, men inte lagt den största vikten där. Sådant kan nämligen variera från dag till dag. I alla fall, här är mina tio favoritförfattare just nu:

1. Slavenka Drakulic: Min absoluta favorit. Jag gillar mest hennes böcker om livet i det kommunistiska Östeuropa. Måste läsa mer av henne, men jag slutade när hon skrev en så hemsk bok som jag inte kunde släppa på flera år (Inte en fluga för när om Haagrättegångarna mot förbrytarna under Balkankrigen).

2. Sofi Oksanen: Så fantastisk bra och jag älskade alla de böcker jag läst av henne. Ser mycket fram emot hennes nästa som jag har hört det ryktas snart kommer på finska.

3. Marilyn French: En favorit som hänger med. Jag tycker mer om Sin mors dotter än den mer kända Kvinnorummet. Jag har fler böcker av henne i bokhyllan, både romaner och facklitteratur och någon gång ska jag ta mig tid att läsa dem.

4. Chimamada Ngozi Adichie: En ny favorit som seglat upp de senaste dagarna. Fler böcker är på väg att inhandlas/lånas av vänner. Ser fram emot det!

5. Doris Lessing: Jag har läst många böcker av henne sedan hon fick nobelpriset och jag älskar dem allihop. Jag gillar att läsa om koloniallivet och om personer som ifrågasatte de vitas privilegier. Jag tycker också om att hon ofta har huvudpersoner som man inte riktigt vet om man gillar eller inte.

6. Elin Wägner: Av alla författare från förr så gillar jag Wägner bäst. Pennskaftet är en bok alla borde få läsa i skolan. Tycker att hon har fått alldeles för lite uppmärksamhet i svensk litteraturhistoria.

7. Wisława Szymboska: Efter att ha läst poesi en hel sommar så måste ja ha med min absoluta favoritpoet i den här listan. Om du är lite sugen på att läsa dikter, men tycker det känns lite motigt, så börja med Szymborska. Hon är lättillgänglig och du kommer att förstå tjusningen med lyrik på en gång!

8. Joyce Carol Oates: Hon är för produktiv för att få nobelpriset, om man får tro ”experter”. Jag tycker ändå att hon borde få det. Jag har läst flera böcker som jag älskar och fler kommer det att bli. Hennes bästa är enligt många Blonde om Marilyn Monroe och den står på att-läsa-listan.

9. Tomas Tranströmer: Ytterligare en favoritpoet får plats på listan. Tranströmer fick ett välförtjänt nobelpris förra året och jag har länge älskat hans dikter sedan jag började läsa poesi i mitten på nittiotalet.

10. Vilhelm Moberg: Min favorit i tidiga tonåren och jag tycker att han håller än. Har inte läst så många böcker jag skulle önska av honom och näst på tur står Raskens som jag köpte på bokrean för massor av år sedan.

Bubblare: Hanne-Vibeke Holst, Nawal el Sadaawi (läst för få böcker), Margaret Atwood, Alice Munro, Assia Djebar (läst för få böcker), Paul Auster (läst för få böcker), Selma Lagerlöf, Herta Müller (läst för få böcker).

20 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Åh, här var flera som jag funderade på att ta med på listan och en del som borde varit med, i alla fall som bubblare;-) Marilyn French var en favorit under många år men nu var det länge sen. Den första du skriver om känner jag inte till, det låter intressant

  1. Åh, Slavenka Drakulic måste du stifta bekantskap med! Hon bor i Stockholm under delar av året och är gift med Richard Swartz på DN. Så hon har erfarenhet av dels kommunisttiden och dels hur vi västerlänningar belv behandlade där.

 2. Oates gillar jag också. Jag har inte läst Blonde ännu men den ska läsas så småningom 🙂 Jag har gillat henne ganska länge men föll ännu mer efter att jag läst Älskade syster.

  1. Jag tyckte bäst Svart flicka, vit flicka. Otroligt bra och obehaglig på samma gång. Blonde kan ju avskräcka på antal sidor 😉

 3. Vilken bra lista, Oates och Moberg skulle nog få vara med på min också. Kul att få några nya spännande författare att upptäcka 🙂

  1. Detsamma tycker jag! Nu ska jag surfa runt och se vad ni andra har skrivit!

 4. Jag ska ge mig på Marilyn French nästa år, tror jag. Jag har köpt En förälskad man och andra berättelser, så den ligger och väntar på mig 🙂

  1. Den var bra! Orkar du så måste du läsa Sin mors dotter (den är rätt lång).

 5. Vilhem Moberg finns även bland mina favoriter. Joyce Carol Oates har jag stående bland mina olästa böcker.

  1. Läs henne nu! Det är en order 😉

  • ochdagarnagar24 november, 2012 kl. 05:04
  • Svara

  Vilken fin lista! Vi har många favoriter gemensamt även om de inte kom med på min lista den här gången. Adichie, Oksanen och Oates!

  1. De är fantastiska kvinnor! Men som sagt, listan kan verkligen variera från dag till dag och jag har säkert glömt någon favorit.

 6. Poeter, ja. Jag hade alldeles glömt bort att det finns poeter när jag skrev min lista.

  1. Det gjorde jag först också! Men sen tänkte jag nobelpristagare och då trillade polletten ner 🙂

 7. Raskens var den första boken jag läste av Moberg och också faktiskt den enda bok jag var tvungen att lägga undan och ta mig an senare. Jag skyller på att jag bara var runt 13-14 år då, för när jag väl läste den ett tag senare så älskade jag den 🙂

  1. Jag läste utvandrarserien när jag var i den åldern och älskade dem. Men Rid inatt kom jag aldrig igenom förrän 15 år senare och då älskade jag den. Så det är nog dags för Raskens snart.

 8. Fin liste! Av disse har jeg lest mye av Marilyn French og ”Den gylne notatbok” av Lessing. Fantastisk lesing, og nå ble leselisten min enda lengre 🙂

  1. Det är det som är faran med att surfa runt på andras listor. Man kommer på böcker man bara måste läsa 🙂

 9. Joyce Carol Oates har jag nu sett på mångas listor, bäst jag tar och läser något av denna författare 🙂

 10. Oates var med även på min lista. För min del får hon gärna få Nobelpriset 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.