Blomsterdalen av Niviaq Korneliussen i tidningen NU

BlomsterdalenJag har recenserat Blomsterdalen av grönländska Niviaq Korneliussen på bloggen tidigare, men i ett special av tidningen NU, skrev jag om den boken. Jag läste den på danska och den kom på svenska tidigare i år. Om du inte prenumererar på NU kan du göra det här.

Niviaq Korneliussen är ett författarstjärnskott från Grönland. Hon är född 1990 och hennes debutbok Homo Sapeienne, om HBTQ-personer i Nuuk, nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. Uppföljaren, Blomsterdalen, var betydligt dystrare än sin föregångare, men för den fick hon litteraturpriset som första grönländska kvinna.

Blomsterdalen handlar om alla 45 självmord som begicks på Grönland under 2019. Många var unga och inte sällan HBTQ-personer. Huvudpersonen i boken kan inte släppa tanken på alla som väljer att avsluta sina liv. Bokens berättelse startar när huvudpersonens flickväns kusin tar sitt liv. Huvudpersonen är en lesbisk kvinna som själv börjar gå in i en depression.

Självmordsfrekvensen är hög på Grönland och Blomsterdalen är en viktig bok i och med att den uppmärksammar och levandegör alla dem som inte orkar leva längre. Blomsterdalen är också en plats som finns på riktigt och ligger i Tasiilaq, en ort på östra Grönland. Där vill huvudpersonen bli begravd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.