Recension: Tuti, Ilaria; Blommor över helvetet; 2018

Blommor över helvetetJag behövde något lättsmält (för mig är det feelgood eller deckare) att lyssna på och när jag läste om den italienska författare Ilaria Tuti, blev jag nyfiken. Jag började med Blommor över helvetet som är den första boken i serien om den 60-åriga kommissarien Teresa Battaglia. Boken gavs ut på svenska 2020 på Bazar förlag.

Teresa Battaglia får inte bara ett mord på halsen, utan ven en ny irriterande kollega samt ett överhängande kroppsligt hot hon inte vågar sätta namn på. En man blir mördad och moder är arrangerat på ett skrämmande sätt med många symboler. Battaglia har svårt att få bilden av mördaren och kan inte bestämma sig för om han är rationell eller agerar i affekt. När en kvinna hittas svårt skadad och förmodligen utsatt för samma gärningsman, börjar Battaglia hitta ett samband. Ett gäng barn som alla på något sätt verkar fara illa hemma, har kopplingar till offren.

Att utspelar sig i den lilla bergsbyn Travení, som inte har gjort upp med sitt förflutna. I Travení talas både tyska och italienska och och ligger nära Österrike. Vi får i boken en berättelse som går tillbaka 40 år i tiden och morden kopplas samman med något som hände på en sluten klinik. Det handlar om att göra upp med sin historia och stå för det goda så att liv kan sparas. Boken utspelar sig i skogarna i italienska alperna och det är en passande deckarmiljö.

Jag tyckte mycket om Blommor över helvetet, men deckare var inte vad jag ville ha just nu så det gick lite trögt. Jag kommer absolut att spara Ilaria Tutis andra bok om Teresa Battaglia till ett tillfälle då jag är gladare och vill ha mer svårmod och mindre romantik. Det bästa med boken var att det var mer som en thriller än en deckargåta och att det var så fina miljöer från norra Italien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.