Bilder från Nobelglögg med Feministbiblioteket och Liberala kvinnor

Här kommer bilder från Nobelglögg med Feministbiblioteket och Liberala kvinnor som hölls i Folkpartiets lokaler på riksdagen den 9/12. Vi hade en lässtund där fem personer läste ett stycke ur en bok av en kvinnlig nobelpristagare.

Här har jag presenterat kvällens första gäst, Birgitta Ohlsson som precis avgått som ordförande för Liberala kvinnor.

EU-minister Birgitta Ohlsson läser ur boken Gräset sjunger av Doris Lessing, nobelpristagare 2007.

Jasenko Selimovic, statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet för integrationsminister Erik Ullenhag, läser dikter av Wislawa Szymborska, nobelpristagare 1996.

Helena Dyrssen, statssekreterare i statsrådsberedningen för Folkpartiet, läser ur Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf, nobelpristagare 1909.

Liberala kvinnors nyvalda ordförande, Bonnie Bernström, läser ur Hjärtdjur av Herta Müller, nobelpristagare 2009.

Jag läser ur Den goda jorden av Pearl Buck, nobelpristagare 1938.

3xordförande för liberala kvinnor, Bonnie Bernström, Barbro Westerholm och Birgitta Ohlsson.

Vår publik lyssnar.

Tack alla som kom! Tack Birgitta, Jasenko, Helena och Bonnie för att ni läste. Tack Wictoria för att du fotade och tack Gunnar för lån av kamera. Tack Birgitta för att du alltid stöttar bra idéer och tack Bonnie för gott samarbete. Och framförallt ett supertack till Maria och Mexi – utan er hade det inte blivit någon nobelglögg!

4 kommentarer

2 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

  • Ingela Sm10 december, 2010 kl. 06:41
  • Svara

  Jag gillade gårdagens nobelglögg och Birgitta Ohlssons val av Gräset sjunger av Doris Lessing. Birgitta sade att hon blev förälskad i sin boy. Jag skulle snarare säga att hon blev erotiskt upptänd – sittandes ensam på en farm i Afrika med en tråkig man och ingen till hands att prata med.

  Jag vill rekommendera en djupare bild av att vara kolonist/barn/ i Rhodesia som Lessing ger i sina biografiska romaner. Genom att läsa Martha och Bra gift, får vi en mycket suggestiv skildring av hur det var att växa upp på en farm med en bitter och misslyckad kolonist till pappa och en mamma, som försökte pracka på ’Martha’ sina viktorianska ideal. Hon flydde in i böckerna och när hon blev nästan vuxen flydde hon till stan. Där levde hon hektiskt för nöjen, vilket slutade med att hon blev Bra Gift – ett uttryck av ironi. När hon började tänka och arbeta politiskt, knakade äktenskapet genast.

  1. Jag har läst hela Marthaserien och jag håller med dig! Den är riktig bra, men den sista boken spårar enligt mig på slutet och blir rätt så konstig. Vad tycker du om det?

 1. Tack för en trevlig kväll. Nu ska jag äntligen ta tag i Hertha Mullers Hjärtljud som jag burit med mig på ett antal resor sen hon fick nobelpriset men inte riktigt orkat tränga in i. Nu ska det bli av…
  Trevligt upplägg på kvällen, har spridit idén till Växjö och hoppas kunna inbjuda politiker till läsning av smålandsförfattarna Elin Wägner, Pär Lagerkvist och Vilhelm Moberg.

  1. Vad kul att du tyckte att det var bra! Hjärtdjur är en fantastisk bok så läs den! Vad roligt det låter med läsning av gamla kända Smålandsförfattare.

 1. […] December. Feministbiblioteket ordnade tillsammans med Liberala Kvinnor ett nobelmingel där vi läste högt ur verk av kvinnliga nobelpristagare. Här läser jag ut Pearl Bucks Den goda jorden. Läs mer om det minglet här. […]

 2. […] dröjer ett tag till, men Modern står i bokhyllan). På Feministbiblioteket och Liberala kvinnors Nobelmingel förra året läste jag ett utdrag ur Den goda […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.