Berömda och glömda idrottskvinnor: Ulrike Maier

Ulrike Maier

Just nu pågår damernas störtlopp i OS i Sotji och jag vill då passa på att sända några tankar till Ulrike Maier. Jag vet att OS ska vara glädjens spel, men jag kommer att trotsa de olympiska reglerna och skriva lite om döden.

Ulrike Meier var alpin skidåkare från Österrike och hon hade en lysande karriär fram till hon tragiskt kraschade i en världscuptävling i Garmisch-Partenkirchen 1994 och avled.

1989 tog hon överraskande guld i super G i VM och senare framkom det att hon då varit i tredje månaden. Hon återupprepade bedriften två år senare, då mamma. I VM 1991 tog hon även silver i storslalom. Maier var en av Pernilla Wibergs största konkurrenter.

Det var två veckor före OS 1994 som hon så tragiskt omkom. Jag minns kraschen. Jag såg det på TV och blev oerhört illa berörd. Störtlopp är en farlig gren och olyckor händer. När jag var fjorton år trodde jag inte att det skulle hända mina idoler mitt framför ögonen på mig på TV. Ulrike Maier får påminna oss om elitidrottens baksidor. Hon lämnade efter sig en dotter, född 1989.

OBS! Varning för otäcka bilder nedan!

För er som klarar det, kan ni här se kraschen som dödade henne omedelbart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.