Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Berömda och glömda idrottskvinnor: Helene Ripa

Berömda och glömda idrottskvinnor: Helene Ripa

Helene Ripa

Jag vet, OS är slut och ni har redan fått mer än nog av idrottskvinnor på bloggen, men jag måste göra ett undantag. Idag startar Paralympics och det uppmärksammas ofta alldeles för lite. ag tänkte göra er medvetna om spelen, genom att skriva om en fantastisk svensk paraidrottare, Helene Ripa. Det är i skidor hon har tagit sina paralympiska medaljer, men hon har varit mångsidig under åren.

Helene Ripa fick cancer som barn och amputerade ena benet som 14-åring. Då började hon simma och blev framgångsrik. Hon fick följa med till Paralympics i Barcelona 1992, som 21-åring, och kom på femte plats. Innan dess hade det blivit många medaljer på svenska och europeiska mästerskap. Efter Barcelona blev hon skadad och la simningen på hyllan i flera år.

När Helene Ripa träffade sin make, återfick hon idrottsintresset. maken fick henne att börja med skidor. Hon började tävla 2011 och åkte med till Paralympics i Sotji 2014. Där tog hon guld på 15 kilometer och silver i mixed-stafetten tillsammans med Zebastian Modin (vårt största guldhopp nu i Beijing). Guldet var Sveriges första sedan Paralympics i Lillehammer 1994.

Efter skidor satsade Helene på kanot. Där blev de VM- och EM-guld, men i Paralympics i Tokyo 2021 kom hon femma och missade pallen med bara en halv sekund. Hon har alltså deltagit i både sommar- och vinter-Paralympics och nått den absoluta världseliten i tre olika sporter. Skidguldet 2014 är det som jag minns bäst och det vi ska hylla henne lite extra för med det här inlägget!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.