Berggren, Jonna; Isporten 1-4, Väktaren och stenarna, Trolldräparen, Striden i Isstaden, Flygarnas kamp; 2008-2011

Isporten - Väktaren och stenarnaBöckerna är utgiven på Olika förlag, som är ett förlag som ger ut barnböcker som är testade ur ett jämställdhet- och mångfaldsperspektiv. Serien Isporten vänder sig till barn 6-12 år. I böckerna får vi träffa Johanna och Mads som har speciella förmågor, såsom klara av extrem kyla och kunna tala med djur, och de blir därigenom vänner. Tillsammans med klassmorfar Ingvar upptäcker de en värld där djur kan prata och som kommer att leda dem till Islandet. Det är en saga full av nya varelser och människor med olika magiska egenskaper. Det är äventyrsböcker som handlar om hur Islandet ska befrias och Johanna och Mads är med i kampen. Det är på allvar och de vet att om de dör där så dör de på riktigt. I första boken kommer de till Islandet och i de följande böckerna är de där och utkämpar strider och träffar olika onda och goda människor och djur.

Jag tycker att det är det knivigt att sätta ett omdöme på en bok i en genre jag inte är så förtjust i och inte heller så var när jag var yngre. Dock kan jag säga att det är intressanta karaktärer och en medryckande handling. Jag läste förstås böckerna med genusglasögon och jag får säga att det är spännande att se hur mycket man faktiskt reagerar på; de elaka barnen är både pojkar och flickor och flickorna är värst, den snällaste läraren är en han, flera onda och goda ledare är hon osv. Böckerna är spännande och jag tror att de barn som tilltalas av fantasy-genren kommer att tycka om dem. Det är roligt att det skrivs den typen av böcker där både pojkar och flickor får vara hjältar, sida vid sida.

Isporten del 1 har recenserats tidigare på Feministbiblioteket. Läs den gamla recensionen här.

Läs mer: Adlibris: Väktaren och stenarna, Trolldräparen, Striden i Isstaden, Flygarnas kamp; Bokus: Väktaren och stenarna, Trolldräparen, Striden i Isstaden, Flygarnas kamp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.