Ayu, Djenar Maesa; De sade att jag är en apa; 2002

Indonesien Berättar: Tusen gevärskulor, tusen fjärilarI Tranans novellsamling Indonesien berättar: Tusen gevärskulor, tusen fjärilar finns fem noveller skrivna av kvinnor. Jag recenserar dem här en och en.

Djenar Maesa Ayu är en av de mest populära novellförfattarna i Indonesien idag enligt redaktören Stefan Danerek. Hon är från huvudstaden Djakarta på ön Java. Hon skriver om det tabubelagda ämnet kvinnlig sexualitet. De sade att jag är en apa är som en fabel som utspelar sig på en fest. Alla är djur. Det förekommer flirt, övergrepp och hämnd på en toalett.

Jag vet inte om jag förstod den här novellen. Är det meningen att det ska vara en fabel? Eller är det en maskerad? Eller rentav bara ett sätt att beskriva människor genom att likna dem vid olika djur? Det är lite läskigt spännande och jag gillar den feministiska inramningen, men det blev som sagt lite väl abstrakt för min smak. Lite kuriosa är att författaren är fyra år äldre än jag (född 1973) och har ett barnbarn i samma ålder som mitt barn. Det säger kanske något om kulturskillnaderna mellan Sverige och Indonesien.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.