Årets julkalender – en feministisk världskanon

Julpynt

Redan i december förra året föddes idén till årets julkalender här på Feministbiblioteket. Enligt O-Linda hade en litteraturkanon som kalender. Själv har jag tidigare utsett en feministisk litteraturkanon. Jag fick några år efter det kritik av Världslitteratur.se för att det var för västorienterad.  I sommar pratade jag återigen feministisk kanon inom ramen för Lyrans feministsommar och tog upp många från andra länder än Västeuropa och USA.

Allt detta sammantaget har lett fram till årets julkalender: En feministisk världskanon. En lucka, ett land, ett verk. Alla så bra att de skulle kunna platsa i en feministiskt litteraturkanon. Inga krav på att de ska finnas tillgängliga på svenska. Jag skriver verk och inte bok eftersom det kan handla om en novell eller en dikt också.

Om en dryg månad får ni första landet och första verket. Vissa verk kommer att vara välkända och andra för de allra flesta helt okända. Jag har medvetet valt bort Skandinavien, Finland, Storbritannien USA. I övrigt har verk från andra länder kommit i fråga. Författare som redan finns med i min kanon är också diskvalificerade för att få en större bredd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.