Recension: Bengtsdotter, Lina; Annabelle; 2017

AnnabelleLina Bengtsdotters debutroman Annabelle (Forum) kom tvåa i årets bok och eftersom den 1 utspelar sig i Skaraborg och 2 handlar om en polis som heter Lager, vad jag tvungen att läsa den! Jag lyssnade på den på Storytel, inläst av Mirja Turestedt, och jag kan redan nu avslöja att jag redan påbörjat uppföljaren Francesca.

Annabelle är försvunnen. Hon försvann från en fest på den gamla lanthandeln i Gullspång, där det inte bedrivits handel på flera år. Ingen har sett henne sedan hon lämnade festen och hon lär ha varit mycket onykter. I Stockholm finns Charlie Lager som blir satt på att åka ner och hjälpa lokalpolisen i Gullspång att söka efter henne. Charlie har själv stora alkoholproblem och en trasig bakgrund. När hon hör att hon ska åka hem till sin hemort som hon inte sett sedan hon var 14 får hon panik. Men dit åker hon och många gamla minnen rörs upp.

Charlie Lager är en karaktär jag inte riktigt kan bestämma mig för om jag gillar eller inte. Hon är så tröttsam med allt sitt drickande och ganska själviska beteende, men så förändras hon och tar tag i sina minnen och sin bakgrund. Hon kommer dock att gå på en stor nit som vi får se om hon lär sig av. Det får vi inte svar på i den här boken. Det ska bli fler har jag en känsla av, inte bara de två hon nu skrivit. En intressant sak är att jag, samtidigt som jag läste den här boken, tittat på TV-serien Sharp objekt (som också är en bok av Gillian Flynn) och fann stora likheter mellan de båda hemvändarna som dricker i princip hela tiden. Det kan ha påverkat min syn på Charlie.

Jag tyckte att Annabelle var spännande och en bra debut. Det var den där typen av deckare som jag sträckläser men inte irriterar mig på. Jag läser inte så mycket deckare nuförtiden för att jag inte vill ha seriemördare som hämnas för någon 20 år gammal oförrätt. Annabelle är inte en sådan bok. Där finns det tillbakablickar som hör ihop med berättelsen och inte på ett krystat sätt och försvinnandet och upplösningen är logiska.

Eftersom jag fortfarande cyklar och behöver en ny cykelbok har jag fortsatt med Francesca. Charlie Lager är en person jag faktiskt vill veta mer om. Det är nog första gången jag känt så efter en deckare på mycket länge.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Enligt O

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.