Recension: Alfredsson, Karin; En rysk gentleman; 2021

En rysk gentlemanÄntligen en ny bok om Ellen Elg av Karin Alfredsson! Det var ett tag sedan jag slukade dem alla och sedan sista boken har Alfredsson kommit ut med andra, också bra, böcker. Jag har dock saknat den feministiska läkaren Ellen. En rysk gentleman är utgiven på Brombergs och jag lyssnade på den på Storytel, inläst av Anna Maria Käll (som är fantastisk som uppläsare!).

Ellen Elg har kommit hem från alla sina utlandstjänstgöringar och jobbar inom hemsjukvården. Hon tampas med tonårsproblematik och en mamma som blir alltmer förvirrad. En dag upptäcker hon att hennes syster är borta och blir mycket orolig vart hon kan ha tagit vägen. Samtidigt får vi en berättelse om en kvinna som flyr Sverige för att bo tillsammans med sin ryske pojkvän i S:t Petersburg. Han är så charmig och omtänksam, men någonstans finns ett litet, litet tvivel. Tvivlet fortsätter att gro när hennes svärmor, som kan svenska, varnar henne för sonen.

En rysk gentleman är en bok om våld mot kvinnor och om incelrörelsen på nätet. Det handlar om våld mot kvinnor generellt, men om situationen i Ryssland också specifikt. Som vanligt lyckas Karin Alfredsson att kombinera aktuella ämnen som rör kvinnor, med en spännande deckarhistoria. Det behöver inte ens vara någon som dör. Fast ett mord är det i boken, det är bara tämligen väl dolt.

Mest gripande i En rysk gentleman är naturligtvis historien om kvinnan som tagit sig namnet Masjenka och hennes coola svärmor och så småningom nya vänner i S:t Petersburg. Hennes feministiska resa är fantastisk att följa. Ellen Elgs liv är inte riktigt lika spännande längre, men några fall av kvinnoförtryck inom hemsjukvården var spännande att läsa om. Jag är glad för att Karin Alfredsson sent omsider bestämde sig för att skriva en bok till om den feministiska läkaren som älskar att resa runt i världen och göra gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.