Recension: Adolfsson, Maria; Felsteg; 2018

FelstegJag fick tips om att läsa Maria Aldolfssons serie Doggerland efter att jag avslutat alla Ann Rosmans deckare. Felsteg är den första i serien om Karen Eiken Hornby och utspelar sig på det fiktiva Doggerska öarna. Boken är utgiven på Wahlström och Widstrand. Jag lyssnade på boken på Storytel, inläst av Angela Kovac.

Karen vaknar upp på ett hotellrum i samma säng som sin enerverande chef. När hon sovit ruset av sig hemma väcks hon av ett telefonsamtal som säger att en kvinna är mördad, med största sannolikhet chefens exfru. Karen blir tillförordnad chef och får leda utredningen. Hon vill till varje pris undvika att tvingas ge sin chef alibi. I jakten på mördaren växer en vänskap fram mellan offrets (och chefens) dotter och Karen. Vi får också en tillbakablick i Karens förflutna.

Doggerland är den sjunkna landmassa som ligger mellan Skandinavien, Holland och de brittiska öarna och i Maria Adolfssons värld finns där en ögrupp som lite påminner om Shetlandsöarna. Språket man talar är doggerska och det är någon blandning av nordeuropeiska språk. Doggerland är en självständig stat. Jag är normalt sett inte alls förtjust i fiktiva miljöer, men det var något med Doggerland som gjorde mig helt såld.

Karen Eiken Horby är tämligen klassisk polis, lite kantig med ett mörkt förflutet. Positivt är att hon inte är alkoholist, utan bara inte klarar av att sluta röka. Jag är trött på trasiga poliser med fickpluntor i bilen, och sådan är definitivt inte Karen, även om henne bagage är tyngre än de flestas. Det var en spännande deckarhistoria, med oväntat slut och en härlig miljö, trots att den var fiktiv. Jag kommer att läsa fler böcker i Doggerland-serien!

1 ping

  1. […] om boken har Feministbiblioteket, Johannas deckarhörna, Fiktiviteter och Tankar från en samlares […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.