Yinhe, Li; Texter; 1991-98

Li YinheLi Yinhe är en kinesisk feminist och HBT-aktivist. Hon har skrivit mycket om sexuella rättigheter och hon förespråkar lagändringar i Kina på det området, bland annat  homosexuellas rätt att få gifta sig. Jag har inte för vana att recensera lösa texter är på Feministbiblioteket, men jag gör ett undantag nu och kanske fler gånger i framtiden, eftersom det handlar om en feminist och skribent som inte har översatts mer än sporadiskt på nätet. Jag har tidigare recenserat lösa dikter av samma anledning.

De texter jag har läst finns här och de handlar alla om sex och relationer. Li Yinhe skriver om att leva ensam, om kinesernas syn om sex före äktenskapet samt om varför våldtäkt inom äktenskapet bör vara förbjudet. Hennes utgångspunkt är alla individers rättigheter och avståndstagande mot moral- och sedlighetslagar.

Det är otroligt spännande att läsa feminister som har helt andra förutsättningar än vi här i Sverige. Kina är inte bara en kommunistisk diktatur, utan även ett land där homosexuella inte får gifta sig och där det är varje makes rätt att ha sex med sin fru. Jag vill med denna recension ge lite uppmärksamhet åt kinesisk feminism.

6 kommentarer

2 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

  1. Håller med, det är otroligt spännande att läsa om. Tack för att du skriver om detta!

    1. Tack för att du läser! Det är roligt att se att fler än jag tycker att detta är spännande.

  2. Väldigt spännande serie inlägg. Jag har inte hört talas om någon av dessa kvinnor tidigare, tyvärr. Men nu ska jag kolla upp dem 🙂

    1. Inte jag heller! Jag kommer snart med fler som jag stött på när jag googlat 🙂 Jag har fö beställt ett av dina tips som fanns på svenska. Resten står på listan inför resan.

  3. Ledsen att jag bara tala engelska 🙂 Thank you for linking to our website! Li Yinhe’s texts have now moved to this address: http://marcopoloproject.org/online/authors/Li%20Yinhe%20-%20李银河/
    We will upload texts by Li Yinhe regularly – please, feel welcome to translate them and circulate them!

    1. Thank you so much for that information! I would love to read more and spread her word!

  1. […] Texter 1991-98 […]

  2. […] Yinhe, Li; Texter; 1991-98 […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.