Veckans feminist: Toni Morrison

Toni Morrison

Kort fakta

Född 1931 i Lorain, Ohio, USA
När hon föddes hette hon Chloe Ardelia Wofford
Romandebuterade 1970 med De blåaste ögonen
Fick nobelpriset i litteratur 1993

Toni Morrisons feministiska gärning

Som barn läste hon mycket och hennes pappa berättade många historier från de svartas samhälle. Dessa historier skulle senare komma att leta sin in i Morrisons egna berättelser. Hennes första roman, De blåaste ögonen, var en novell som hon sedan utvecklade till en roman. I efterordet till boken skriver hon att den var för kontroversiell när hon skrev den första gången i mitten av 60-talet. Först 1970 var folk mogna att ta emot den och då blev det en succé.

Morrison studerade engelska vid Howard University, ett universitet dit det traditionellt sett har gått flest svarta, i Washington DC. Hon har disputerat och är numer professor. Hon var gift ett tag med Harold Morrison som också arbetade på Howard University och med honom fick hon två barn.

Hon slog igenom som författare med Solomons sång 1977 och tio år senare skrev hon Älskade och den blev också en stor succé. 1993 fick hon nobelpriset i litteratur och hon är 2013 den senaste amerikanen som fått det.

Hon ska ha kallat Bill Clinton för den första svarta presidenten, men detta ska enligt henne själv i valrörelsen 2008, varit en missuppfattning. Det hon hade menat var att efter skandalen i ovala rummet var han redan dömd på förhand, precis som en svart. Trots sitt feministiska engagemang ska hon, enligt wikipedia, föredragit Barack Obama framför Hillary Clinton i det valet.

Toni Morrison och jag

Jag blev jätteglad när hon fick nobelpriset och blev väldigt sugen på att läsa något av henne. I julklapp det året fick jag Sula och tyckte om den. Jag var en glödande feminist redan då. Sedan dess har det faktiskt inte blivit något mer av henne, trots att flera av hennes verk står i hyllan. Men härom veckan lånande jag De blåaste ögonen på bibblan och läste. Nu ska det definitivt bli fler! I veckan uppmärksammade jag hennes födelsedag.

Böcker av Toni Morrison som jag läst och recenserat

De blåaste ögonen 1970

Sula 1973

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.