Under denna flik finns samtliga feministiska böcker jag har recenserat. De är uppdelade efter genre. Jag har inte strikt följt det svenska klassifikationssystemet för bibliotek, men det systemet är min måttstock.
Biblioteket
Akademisk litteratur
Akademisk litteratur är böcker som mer vetenskapligt går in på feminism och kvinnofrågor. De flesta böckerna jag recenserat här är böcker som jag eller min man haft som kurslitteratur på universitetet, men jag hoppas att det snart blir fler. En del tips har jag fått via litteraturlistorna från kurser i genusvetenskap. Denna genre kan också …
Barn- och ungdomsböcker
Barn- och ungdomsböcker är en kategori som växt med åren på Feministbiblioteket. Jag har blivit mamma och läser böcker för små barn. Mitt stora barn har blivit äldre och jag läser kapitelböcker för lite större barn. Dessutom tycker jag att ungdomsböcker är bra och jag har en stor behållning av att läsa böcker riktade till …
Biografier och memoarer
Biografier över berömda feminister tycker jag är viktiga och intressanta, likaså memoarer, men här samlas både biografier och memoarer om såväl kända som okända kvinnor. Ibland är det inte personen i sig, utan hennes historia som är det mest intressanta. Till memoarer har jag räknat alla böcker som handlar om sitt eget liv. Böckerna är …
Debatt
Detta är en genre för feministiska kampböcker, men även debattböcker om särskilda ämnen och politiska pamfletter platsar här. Böckerna är indelade eter tid då de kom ut eller eter ämne. (Bilden har jag själv tagit på Susan Faludi när hon var i Sverige hösten 2008.) Feministisk debatt Före 1960 Shaw, George Bernard, Min kära …
Dokument och reportage
Till denna genre har jag räknat böcker som handlar om ett fenomen eller människor och som är baserad på fakta. Det är ingen biografi och inga memoarer, utan ett dokument över något från vår samtid. Reportageböcker hamnar också här. Dokument om olika ämnen Hälsa Bennett, Alan; The lady in the van; 2015 (1989) Dahlqvist, Anna; …
Drama
Drama är ett tämligen nytt feministiskt område för mig. Trots att jag tidigt recenserade den klassiska pjäsen Ett dockhem, tog det lång tid innan jag läste mer feministiskt drama. Nu har jag upptäckt det underbara bokförlaget Rosenlarv och ska råda bot på det! Jag recenserar även uppsättningar av pjäser och då gäller årtalet då pjäsen sattes …
Essäer
Essäer om samtiden eller historien passar sällan in under någon kategori, utan får en egen. Här ryms essäer utgivna i miniformat, men också essäsamlingar. Ämnena är helt blandade, men när jag fyllt på den här kategorin så kan det säkert hända att jag delar upp dem efter ämne. Det här är en kategori som jag …
Filosofi
Politisk filosofi var ett av mina favoritämnen på statsvetenskapliga institutionen i Göteborg. Sedan dess har jag inte förkovrat mig så mycket som jag hade velat i detta ämne, men ett par filosofiska verk om feminism, inte minst Det andra könet, har jag läst. Lämna gärna tips i kommentarsfältet på fler böcker jag borde recensera. Filosofi …
Geografi och reseskildringar
Det kanske inte finns någon riktig feministisk reseskildring som skrivits, men det finns feminister som rest och skrivit och dem recenserar jag här. Mest känd är kanske George Sand och hennes En vinter på Mallorca. Annars så måste det inte vara kända feminister eller kvinnor som har skrivit om en resa eller geografisk plats. Lämna …
Handböcker
Böcker med konkreta tips och/eller övningar och diskussionsunderlag hamnar under denna kategori. Detta är böcker som du kan ha och plocka fram när det behövs. Läs hela, eller bara valda delar. Läs och ta åt dig av det som berör dig. Det finns böcker här av många olika slag, som alla berör hur du själv …
Historia
Kvinnohistoria är något som intresserar mig mycket. Jag älskar att läsa om kvinnor förr som kämpade för jämställdhet. I denna kategori har jag samlat allt jag kommit över av kvinnohistoriskt värde. Det finns både böcker som tar ett helhetsgrepp om kvinnohistorien och böcker om en liten del eller enstaka kvinnor i historien. Lämna gärna tips …
Idrott
Jag har länge funderat över genren idrottsböcker och tyckt att jag som sportälskare borde läsa fler feministiska sportböcker. Nu är jag på gång! Jag hoppas att kunna utöka denna kategori så snart som möjligt. Här ryms också böcker om livet efter karriären och om skador och vägen tillbaka. Sport i allmänhet Alving, Barbro; Dagbok från …
Krönikor
Jag har länge funderat över om krönikor borde vara en egen kategori och när de olika krönikesamlingarna hamnar under olika kategorier är det dags. Här samlas således krönikor och de kan vara lite olika genrer. Bilden föreställer en krönikesamling av Linda Skugge, en av mina favoriter. Hon fick mig intresserad av att läsa mer feministiskt …
Kultur
Kvinnor i kulturen är ett mycket intressant ämne och det finns många aspekter på det. Jag mycket intresserad av konst och i min familj finns stort intresse för film och musik, så jag kan få tips på bra böcker på nära håll. Jag har delat upp böckerna med underrubriker, en för varje kulturform. Under Kultur …
Litteratur
När böckerna om litteratur behövde underrubriker valde jag att bryta ur den från den andra kultur-litteraturen. Här finns litteraturvetenskap samt biografier, memoarer och andra böcker där litteratur och författare diskuteras. Lämna gärna tips i kommentarsfältet på fler böcker jag borde recensera. Litteraturvetenskap Ehrenberg, Maria; Bland hondjävlar och bitterfittor; 2013 Kivilaakso, Katri, Lönngren, Ann-Sofi & Paqvalén, …
Lyrik
Att recensera lyrik är inte lätt. Vad är egentligen feministisk lyrik? Jag har försökt att hålla mig till Feministbibliotekets kriterium, även om det inte har varit så lätt. Ni kan finna allt från Sapfo via storheter som Edit Södergran och Sonja Åkesson till lettisk diktning från 90-talet. När jag väl fann lyrikrummet på Stockholms stadsbibliotek …
Mat och dryck
Då kom den dagen då jag hittade en feministisk kokbok. Jag vet inte hur ofta det kommer att hända så det är möjligt att boken jag recenserat här länge kommer att vara ensam. Men trots det måste en kokbok få en egen genre, hur skulle det annars se ut? Och så hände det att kokboken …
Religion
Religion är ett mycket intressant område ur feministisk synvinkel, men jag har ändå inte läst så många böcker på det temat. Det är definitivt ett område som jag bör utforska mer. Som tur är har jag gästrecensioner att fylla ut sidan med. Religion Benson, Ophelia & Strangroom, Jeremy; Hatar Gud kvinnor?; 2010 Islam Gadban, Hanna; …
Serier
Här hittar ni tecknade serier. Det är både roliga och mer allvarliga serier, men de har alla gemensamt att de bygger på tecknade bilder. Illustrationen kommer från ett nummer av Bang där tecknaren Liv Strömquist antyder att min man är en våldtäktsman. Ni kan då gissa vilket förhållande jag har till henne, denna feministernas stora …
Sex, samlevnad och hälsa
Denna genre innefattar böcker om hälsa, sex, familjeliv, graviditet och barn. När jag gick i skolan var allt bara tekniskt kring sex och det var torftigt med upplysningen kring ungdomar och deras sexualitet. Det lilla man visste, hade man läst i KP. På senare år, när jag själv har fått barn, har böcker om graviditet …
Skönlitteratur
Skönlitteratur kan vara det trevligaste sätter att läsa om kvinnokamp och kvinnohistoria. Här finns böcker som har skrivits med det uttalade syftet att vara en del av den feministiska kampen, men här finns också böcker som bara har hamnat här för att jag tycker att det passar. Mina avgränsningar? Inte alltid helt glasklara, men …
Skönlitteratur: Erotica
När jag hörde talas om feministisk porr blev jag intresserad. Det var flera år sedan nu, men det dröjde länge innan min enda feministiska erotiska bok (Närstrid: Vanessa) fick en kompis. Jag ska bli bättre på att undersöka detta område och hitta fler feministiska erotiska böcker! Bång, Karolina; Cowgirls; 2011 Day, Sylvia; För dig blottad; …
Skönlitteratur: Noveller
Jag har bestämt mig för att bryta ut noveller och novellsamlingar från skönlitteraturen (som börjar få för många titlar). Noveller är en fantastisk litterär form som om det är skriven på ett tillfredsställande sätt kan vara bland det bästa du läst. Jag listar här under novellsamlingar och under respektive bokstav hittar du de noveller jag …
Språk
Språk är många olika saker, hur vi uttrycker oss i skrift, hur vi talar med varandra, hur vi använder ord och vilka ord vi använder, språkhistoria, grammatik, osv. Ur feministisk synvinkel finns här mycket att läsa och lära. Jag ska gräva igenom min gamla kurslitteratur från Nordiska språk och Retorik på Göteborgs universitet och se …