Salmson, Karin, Tomicic, Marie & Anna Tim; Vem är det?, Vem har varit här?, Vem är det som låter?; 2012

Vem är det?

Jag har saknat bra pekböcker till Hugo och det är tyvärr mest för att jag inte tagit mig tid till att köpa några. Då dimper det ner ett paket från Olika och jag finner dessa fantastiska pekböcker för små barn som mitt. När jag börjar läsa så är min första reaktion att det kanske var lite att ta i och lite väl politisk korrekt. De flesta djur har nämligen namn som tillhör någon invandrargrupp eller minoritet, vars barn sällan ser sina namn i svenska barnböcker. Foad Fluga, Dexi Daggmask och Mika Myra, alla finns de med. Efter några genomläsningar för mitt barn som dock inte ville sitta still och lyssna, är jag faktiskt övertygad. Andra gör det inte och någonstans ska väl även de barnen kunna känna sig hemma? Olikas pekböcker är ett mycket bra komplement till andra böcker (men för mig är det de enda, men  jag har ingen brådska att hitta någon med mer svenska namn, för det är faktiskt inte så viktigt).

Läs mer: Olika Förlag, Adlibris 1, Adlibris 2, Adlibris 3, Bokus 1, Bokus 2, Bokus 3

9 kommentarer

2 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

  1. Haha, kul att du blir övertygad Hanna!
    Och idén är ju både att fler ska få känna igen sig OCH att alla barn ska få läsa namn som finns i samhället idag. Extra viktigt kändes det att ha med samiska och romska namn, även om det är få, och då kan vi leva med PK-stämpeln 🙂
    /Karin på OLIKA

    1. Ibland är det någon som behöver ta på sig pk-stämpeln och jag är glad att ni gör det! Jag tror Hugo kommer att älska pekböckerna. Han har redan sugit på dem och försökt att riva ut valfria sidor 🙂

    • knyguziurkeG3 oktober, 2012 kl. 02:24
    • Svara

    OLIKA är mitt favorit förlag för barnlitteratur.Har pratat med dem på bokmässan och har tackat Marie Tomcic för boken ”Ge ditt barn hundra möjligheter”.
    Är förälskad i boken ”Hjälte med hjärta” när Hjälten räddar en hårdrockare som trillade ut genom fönstret när han putsade den och sedan räddar kanotisten genom att sparka på hajen ”Där fick hajen så HON teg”. Och sedan kommer tjuvar..och en av dem är en kvinna i högklackade skor! Ljuvlig bok!
    Och jag tjatar på alla att köpa Åsa Mendel-Hartvigs och Caroline Röstlunds böcker ”Tesslas mamma vill inte” och ”Tesslas pappa vill inte”. Så underbara!

    1. Jag älskar också böckerna om Tessla! Helt fantastiska! Nu älskar jag också Orättvist! Jag kommer snart med en recension på den.

  2. Och tackar vi dig för att du är en engagerad läsare, bättre budbärare kan vi inte få!
    # knyguziurkeG

    • knyguziurkeG6 oktober, 2012 kl. 03:12
    • Svara

    Köpte Orättvist på Bokmässan. Älskar den också (som ni ser min relation till OLIKA böcker är ganska onyanserad, jag typ älskar dem alla).
    Så bra att det inte går att säga om det handlar om två pojkar eller två flickor eller om pojke och flicka, så att alla barn kan identifiera sig med bokkaraktärer.

    1. Jag har också ett lite onyanserat förhållande till dem och känner precis likadant om Orättvist.

  3. Jag får ju säga att jag också har ett onyanserat förhållande till feministbiblioteket. Du ska veta att det värmer med dina fina recensioner:-)

    1. Åh vad glad jag blir att höra det!

  1. […] som i pekböckerna med alternativa namn, främst från minoriteter i Sverige, så är det här en bok med många namn från olika etniska […]

  2. […] som i pekböckerna med alternativa namn, främst från minoriteter i Sverige, så är det här en bok med många namn från olika etniska […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.