Boken, med undertiteln Scener ur ett konstnärsäktenskap, handlar om Märta och Henrik Tikkanens kärlek och äktenskap. Det är inte en biografi över Henrik Tikkanen, skriver Märta i sitt förord, det är en berättelse om två själar som älskade varandra passionerat, men hade svårt att leva tillsammans.
I Århundradets kärlekssaga berättar Märta Tikkanen i diktens form om sitt äktenskap som var präglat av makens alkoholism. I den boken är det lätt att få känslan av total hopplöshet och det är svårt ibland att förstå varför hon inte lämnade honom. I Två får vi en bättre bild av hur det levde och där får vi en bättre förklaring till varför de höll ihop. Båda två var konstnärer och ett sådant äktenskap hade potential att vara väldigt spännande. Verkligheten var ofta en annan. Inget förskönas, men inget görs heller värre än vad det var. Vi får en bild av en hårt arbetande småbarnsmamma med en författare och konstnär till maka och som kämpade dag och natt för att få egen skrivtid och mer än något annat längtade efter ett eget rum.
Jag tyckte mycket om boken och Märta Tikkanen är en fascinerande person. Jag tyckte det var särskilt spännande att läsa om hur familjen tagit emot Kärlekssagan. Henrik dog 1984 och boken slutar där. De sista orden Märta skriver är: ”Jag saknar honom ofta. Inte ett ögonblick har jag önskat honom tillbaka.” Ett starkt avslut på en stark bok.
Lär mer: Adlibris (tillfälligt slut) Dagens bok
3 pingar
[…] Två 2004 Share this:GillaGillaBe the first to like this. […]
[…] Tikkanen: Århundradets kärlekssaga, Två och Män kan inte våldtas. Tove Jansson: Sommarboken Eeva Kilpi: Min kärleks höga visa Leena […]
[…] Äktenskapet är också skildrad i diktboken Århundradets kärlekssaga och självbiografin Två. […]