Yaa Gyasi, född i Ghana och uppvuxen i Alabama, tog mig och många andra med storm med sin debut Vända hem 2016. 2020 var det dags igen med boken Inte av denna världen. Jag lyssnade på den på Storytel uppläst av Ana Gil de Melo Nascimento. Boken är i Sverige utgiven på Norstedts.
Gifty är forskare i Kalifornien och hon söker svar på varför människor blir beroende av opioider. Hennes bror har dött i en överdos och kvar av familjen ör nig bara Gifty och hennes mor. Så sakteliga växer familjehistorien fram. Mamman, pappan och storebror Nana kom från Ghana och i Alabama föddes Gifty. Nana var en duktig idrottskille, men en skada gjorde honom för alltid beroende av smärtstillande. Pappa, av Gifty kallas Chinchin-mannen, försvann tillbaka till Ghana för att aldrig återvända, när Gifty bara vara fyra år. I nutid i Kalifornien tar Gifty hand om sin deprimerande mamma och försöker få henne att stiga upp ur sängen.
Inte av denna världen är en mycket gripande familjehistoria om tillhörighet och rasism, men också om beroende, saknad, tro och vetenskap. Gifty går igenom olika faser i livet, varav liv som frälst är en fas. Hon väljer sedan att lägga sin kraft på vetenskapen för att förstå varför hennes bror var tvungen att dö så ung. I boken finns några oerhört gripande scener, speciellt en där Gifty ser tillfredsställelsen i sin höga brors ansikte. Kanske föds hennes intresse för beroenden där och då.
Jag tyckte att Inte av denna världen var en oerhört bra bok. Den var lite jobbig att läsa eftersom det såg ett sorgligt skimmer över hela boken eftersom du vet hur det ska gå (i stora drag). Därför var det inte samma sträcklyssning, som det ofta blir när jag läser spännande böcker. Jag känner att jag kanske borde ha läst den är som bok istället, men i vilket fall var det en fantastisk läsupplevelse!
1 ping
[…] Andra som skrivit om boken: Dagens Nyheter och Feministbiblioteket. […]