Oksanen, Sofi; Utrensning; Stockholms Stadsteater 2011

UtrensningMedverkande på scen: Aliide – Lena-Pia Bernhardsson, Den unga Aliide – Katharina Cohen, Zara – Ida Engvoll, Hans – Gerhard Hoberstorfer, Martin – Samuel Fröler, Pasa/Pavel – Joakim Gräns, Lavrenti/Lavruusa – Mats Qviström.
Produktion: Översättning – Janina Orlov, Regi – Åsa Melldahl, Scenografi och kostym – Sven Haraldsson, Ljus – Patrik Bogårdh, Ljud – Lena Samuelsson, Mask – Johanna Ruben.

Jag har läst (och recenserat) boken Utrensning, som skrevs efter teaterstycket. Tack vare det var det inte svårt att följa med i handlingen. Precis som boken så utspelar sig pjäsen i olika tidsepoker. Skådespelarna befann sig för det mesta på scenen och de som inte var med i handlingen för stunden var antingen stilla, eller sysslade med något i bakgrunden. De hemska och gripande scenerna där Zara strippade, drogades eller våldtogs, illustrerades stilistiskt och med hög tysk techno (Ein, zwei polizei), och innan man förstod vad som hände, kom det ett litet skratt, men som skulle stanna vid just ett litet. Scenen som följde var inte alls något att dra på munnen åt.

Jag tyckte mycket om pjäsen och Lena-Pia Bernhardsson gjorde en otroligt bra insats som Aliide. Jag gillade också kläderna hon hade på sig, trista gympabrallor och en oformlig neonrosa t-shirt, något man mycket väl kunde tänka sig förekom flitigt i Estland i början av nittiotalet. Om man inte hade läst boken var det inte heller så svårt att följa med, på sina ställen blev handlingen nästan övertydlig. Ett exempel på det var när man skulle visa att Aliide som ung var kär i hennes systers man Hans. Sammantaget var det en mycket bra föreställning och om du bor i Stockholm eller har vägarna förbi före den 26 mars, tycker jag att du ska gå och se den. Men skynda dig på, nästan alla biljetter är slutsålda!

Läs mer: Aftonbladet, Expressen, SvD, Kulturbloggen, Stadsteatern, Scenbloggen

1 ping

  1. […] Utrensning på Stockholms Stadsteater 2011 Share this:FacebookTwitterLike this:GillaBli först att gilla denna post. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.