Nyhet för i år är att jag sammanfattar Feministbiblioteket i siffror. Jag har sett att flera andra bokbloggare gör diagram över sin läsning och det är ju fantastiskt kul! Jag slängde således in alla mina 144 böcker i ett excelark och gjorde detsamma. Den här statistiken bygger på lästa böcker och novellsamlingar, inte noveller eller enskilda dikter. Alltså kan antalet lästa länder vara fler än vad som anges i diagrammen.
Jag strävar efter stor bredd i min läsning när det kommer till geografi. Jag läser också en hel del svenskt, vilket såklart ger en stor övervikt till europeiska böcker. I det här diagrammet har jag uteslutit de svenska böckerna för att ger er en bild av hur jag läser i övrigt. 72% var europeiska om jag räknar in de svenska. 45 länder har jag läst från totalt sett om man ser till böckerna som är med i den här statistiken.
Jag läser mest kvinnor, men här kan ni se att det faktiskt blir en hel del män också! Nobelläsningen gjorde sitt till såklart och här räknas ju även böcker jag läser för min son in (för dem jag läser för min dotter är för korta för att räknas in).
Jag läser helst på svenska, men även en del på engelska. Det jag är mest stolt över här är att det blev inte mindre än fem böcker på tyska lästa 2019! Men lite trist att det inte blev någon bok på danska eller norska.
Slutligen tyckte jag att det var lite roligt att se hur mycket jag läser pappersböcker jämfört med andra typer av böcker. Jag älskar Storytel och lyssnar en del på ljudböcker, men det tar absolut inte över den traditionella läsningen för mig.
2 kommentarer
Vi borde snickra på en sydamerikansk läsutmaning. 😉
Författare
Haha ja! Eller oceanisk? Men det läste jag mycket från förra året så det jämnar väl ut sig över tid. Sydamerika är lite värre.