Karolina Lindén är liberal och feministisk politiker som i höst kandiderar både till riksdag (Halland) och kommunfullmäktige (Härryda kommun i Bohuslän) för folkparitet. Hon bor i Mölnlycke utanför Göteborg och har tidigare bott i Åsa i Halland. På hennes blogg kan ni läsa mer om varför ni ska rösta på henne i höst.
Welchman beskriver familjelagstiftningens utveckling i Mellanöstern från 1950-talet och fram till 2005 (även om boken börjar med viss orientering med start under 1800-talets mitt). Welchman har lyckats med konststycket att lyfta fram de olika debatter som har förts på jämställdhetsområdet (tex polygami, rätt till skilsmässa, barnäktenskap) i Mellanöstern och vilka reformer debatten har resulterat i i ren lagtext. Lynn Welchman är lektor i Islamic and Middle Eastern Laws vid SOAS (School of Oriental and African Studies), University of London.
Det är både intressant och kul att följa Welchmans utläggning och se hur egyptiska feminister har arbetat för att få större frihet inom ett system med sharialag och islam som värdegrund (till skillnad från vi i väst som har brottats med kristendomen). Som läsare får man många olika aha-upplevelser. Idag ligger tex Marocko och Tunisiens lagstiftningar i framkant när det gäller kvinnors rättigheter. Som väntat ligger Saudiarabien, Förenade arabemiraten och Qatar efter i utvecklingen. Jag tycker boken är bra och oerhört givande.
Det här är tyngre än vanlig hängmatte-litteratur, men jag rekommenderar den varmt till alla som vill få bättre pejl på kvinnors villkor i Mellanöstern och hur det skiljer sig länderna emellan. Framförallt ger den god insikt om att oavsett varifrån feminister kommer så strävar vi åt samma håll. Vi vill ha frihet, lika villkor och självbestämmande. Vi behöver bara gå olika vägar för att nå dit beroende på vilket samhällssystem vi befinner oss i.