Lian, Torun; Frida med hjärtat i handen; 1990

Frida med hjärtat i handenFrida är en norsk tjej som har snöat in på det där med kärlek. Hon läser Erik Fromms bok kärlekens konst och är besatt av att andra, främst hennes mor, ska finna kärleken. Frida har många olika pojkvänner och kan själv inte sätta ner foten och bestämma sig för vem hon ska koncentrera sig på. Samtidigt försöker hon via kontaktannonser att hitta en man åt sin mamma.

Jag har både läst boken och sett filmen och jag tycker att det är en bra bok för ungdomar. Jag läste boken på uppdrag av en kollega till min mamma (min mamma är lärare) för att se om den var något som skolan borde ha i skolbiblioteket. Svaret var ett självklart ja och jag vet att jag tyckte då (detta var när jag själv gick på högstadiet i början av 90-talet) att det var en modern bok för både tjejer och killar på mellanstadiet. Anledningen att jag idag mer en 20 år senare recenserar denna bok här är för att huvudpersonen är en cool tjej som vet vad hon vill och att det inte har vimlat av sådana tjejer i litteraturen. Boken är rolig och bygger på många pinsamma misstag och lustiga upptåg som inte känns konstlade. Samtidigt skildrar boken också hur det kan vara att vara barn och leva med en ensamstående mamma och hur ambivalent det kan kännas när hon äntligen träffar en man och den svartsjuka som då kan uppkomma.

Frida med hjärtat i handen är en bok att bli glad av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.