Ann Jansson är född 1957 och var den första svenska kvinna att göra mål i en fotbollslandskamp. Detta skedde 1974 i en match mot Finland. Bilden ovan är från en artikel i boken Sporten idag 1984-85, en bokserie jag älskade som barn och en bok som min man hade i sin hylla när vi blev sambos. Den är en raritet hos oss eftersom den är ensam i sitt slag.
Ann Jansson var gymnastiklärare 1984 och tog det året farväl av fotbollen. Hon berättar i artikeln att hon började spela fotboll på gården med några pojkar när hon var i sex-sjuårsåldern. Det hände då att hon inte fick vara med. Anledningen var inte att hon var tjej utan att hon var för bra. Hennes karriär var inte direkt spikrak, beroende på att familjen flyttade från ett ställe där det fanns fotboll för tjejer (Kungsholmen) till ett annat där det inte fanns (Älvsjö). Så kunde det se ut på 60- och 70-talen. Hon ville spela fotboll och startade ett lag i Älvsjö tillsammans med lagledaren Svenne Wiklund, men hon nöjde sig inte med det. Svenska Fotbollförbundet tillät att hon spelade i två lag samtidigt så länge de inte låg i samma serie, så hon spelade en och annan match för Göta också.
1976 gick hon ut gymnasiet med tillräckligt höga betyg för att komma in på Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm. Där outbildade hon sig till gymnastiklärare. Hon spelade under större delen av sin karriär i Hammarby.
Ann Jansson var med och vann den inofficiella Europamästerskapet 1984 och det var en höjdpunkt i hennes karriär.
Hon jobbade hårt för att fotboll skulle bli större bland flickor och i artikeln citerar hon sin före detta tränare Gunilla Paijkull: När tjejen får en boll istället för en docka, då har vi kommit långt!” Vi kan ju konstatera att idag, 30 år senare, har vi inte kommit så långt. Tyvärr.
2 kommentarer
Också uppfödd med Sporten i dag. De som gjorde den boken var noga med att det skulle vara en idrottare på omslaget som mammorna kände till och gillade och som gjorde att de gav den till sina söner i julklapp.
Författare
Det låter som en bra strategi oavsett könsstereotyper 🙂