Recension: Ambai; Flod; 1976

Jag har fått tips om att läsa Ambais novellsamling Flod Flod av Ambai(Tranan). Ambai är en sydindisk författare som skriver på tamil och hennes teman är kvinnor i olika delar av livet.

Det är tio berättelser som handlar om den unga kvinnan som sjunger klassisk sång men måste sluta när hon gift sig, den äldre kvinnan som vill släppa taget om matlagningen och tonårsflickan som menstruerar för första gången och därmed får nya krav på sig. Jag tyckte bäst om novellen Det opublicerade manuskriptet om dottern som får läsa mammans berättelse om sitt äktenskap och hur hon brev till.

Det är ganska lågmälda noveller, men samtidigt innehåller de ganska kontroversiella saker. Ambai är en kvinna som verkligen vill visa oss det orättvisa som drabbar kvinnor, men också lyfta fram kvinnor som valt att gå en annan väg. Det var intressant att läsa något från en indisk författare som kommer någon annanstans ifrån, än de stora städerna i norra Indien.

Jag tyckte om novellerna, men den lågmälda stilen kunde bli lite långtråkig ibland och boken tog därför ett tag att läsa ut. Jag är ändå glad att jag läste den.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.